Ingredientul minune pe care ar trebui să-l pui cât mai des în mâncare

Mi-am propus cu acest blog să vă conving să vă mișcați și să vă mai curățați puțin alimentația. Știu că e greu să renunțați la mâncărurile care vă plac și nici nu vă cer asta. Am mai spus că nu sunt adepta restricțiilor draconice. Dar să introduceți în regimul zilnic alimente vă fac bine și mai curăță prostiile pe care le mâncați nu e chiar atât de greu.

sursa: pinterest.com

sursa: pinterest.com

Un exemplu simplu: găsiți căi să adăugați la felurile de mâncare pătrunjel proaspăt. Habar n-aveți cât bine vă face planta asta mică și plăpândă. Ca să vă conving, am făcut top 5 beneficii ale pătrunjelului pentru organism.

1. Te ajută să arzi calorii

S-ar putea să rămâneți surprinși dar pătrunjelul conține proteine. Așa cum am mai spus, organismul face un efort mai mare să descompună proteinele decât carbohidrații, așa că va consuma mai mult pentru asta. În cazul pătrunjelului, mai multe calorii decât are. Tare, nu?!

În plus, pătrunjelul are un conținut ridicat de fier, care întărește osatura și de fluor, deci are efecte minunate și asupra danturii. Nu mai vorbim că are calitatea de a combate halena, adică respirația urât mirositoare.

2. Protejează ficatul și are efect diuretic

Mai ales dacă sunteți fumători sau băutori de alcool și cafea, ficatul vostru este supus unui chin groaznic. Conținutul mare de vitamina A din pătrunjel tonifiază ficatul și stimulează activitatea vezicii biliare. La fel și cantitatea sa mare de vitamina C. Din pătrunjel obțineți o cantitate mai mare de vitamina C decât din lămâi, portocale sau varză.

3. Este sursă importantă de vitamine și minerale

Pătrunjelul conține vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K, E, minerale: potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu dar și glucide și lipide sănătoase. Și dacă n-ai prea multe cunoștințe medicale îți dai seama că atâtea vitamine și minerale n-au cum să-ți facă decât bine.

4. Menține pielea frumoasă și suplă și combate celulita

Și asta pentru că mulți dintre compușii din pătrunjel au efect antiiflamator și antioxidant. Am zis de nenumărate ori pe acest blog că îmbătrânirea este rezultatul proceselor de oxidare din organism iar celulita este unul dintre procesele de inflamare.

5. Are efect afrodisiac

Eeee, întotdeauna e bine să aflăm ce mai face bine vieții sexuale. :)) Pe lângă calitățile afrodisiace, pătrunjelul ajută și aparatul genital să funcționeze în parametri.

Pe lângă aceste beneficii asupra sănătății, din pătrunjel se fac măști eficiente împotriva petelor de pe ten.

Femeile însărcinate și cele care alăptează, însă, n-ar trebui să mănânce pătrunjel pentru că acesta conține un estrogen natural care stimulează contracția uterului și inhibă lactația.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.