7 greșeli frecvente făcute vara care îngrașă și afectează sănătatea

A venit, în sfârșit, vara. Eu, una, mă bucur enorm fiindcă e anotimpul meu preferat și iubesc să stau la soare. Când temperaturile sunt ridicate, însă, trebuie să-ți adaptezi puțin și stilul de viață și de alimentație, ca să nu riști să te îngrași sau mai rău, Doamne ferește, să leșini și să ajungi la spital. Nu e chiar un obiectiv turistic de vizitat în concediu. 🙂

MARE

Problema e multe dintre obiceiurile împământenite, când se încălzește vremea, sunt foarte greșite. Și asta pentru că, în perioada asta, organismul tău are nevoie să fie hidratat și mineralizat, pentru a rezista. Lipsa de hidratare va duce și la creșterea poftei de mâncare, pe lângă faptul că oricum avem tendința de a mânca mai mult în concediu.

Așadar, iată 7 greșeli majore făcute vara și care sunt soluțiile corecte:

1. Nu bei ce și cum trebuie

Așa cum am mai spus, să bei nu înseamnă că te și hidratezi. În primul rând, trebuie să crești cantitatea de lichide. Dacă, în mod normal, trebuie să bei 2 litri de apă, pe vreme caniculară trebuie să ajungi până la 3 litri. Dacă mai faci și mișcare, chiar mai mult de atât.

Bea apă constat, nu o cantitate mare când ți-e sete. Cam la jumătate de oră bea apă, de preferat plată dar poate fi și carbogazoasă. Bea-o încet, cu înghițituri mici și profesorul Mencinicopschi spune că e foarte important să o plimbi în gură înainte de a o înghiți, ca să se amestece cu salivă. Neapărat apa să fie minerală pentru a compensa pierderea de minerale din această perioadă. Adică nu beți apă de la robinet, chiar dacă e fiartă.

Nu e bine să bei lichide reci sau cu gheață. Deci nici apa. Cea mai indicată este temperatura camerei. Ceaiurile calde sunt foarte bune în această perioadă pentru că ajută procesul de termoreglare a organismului.

2. Bei prea multă cafea

Cafeaua deshidratează. Dacă nu poți renunța la ea, măcar să reduci cantitatea. Și, neaparat, bea un pahar de apă lângă ea.

3. Bei alcool

Știi deja, cu siguranță, că nu e bine să bei alcool pe timp canicular. Puteți face chiar infarct sau accident vascular.

4. Mănânci alimente grase

Evitați prăjelile, mâncarea gătită, cele de tip pane iar, dacă nu puteți renunța la ciorbe, alegeți-le pe cele acre de legume, nu cu amidonoase, gen cartofi sau orez, sau carne. Mai merge și o supă slabă de pui. Mâncați multe legume proaspete.

Ai nevoie de grăsimi dar din cele sănătoase, adică bogate în Omega 3. Iar somonul este cea mai bună și cea mai la îndemână sursă de grăsimi esențiale Omega 3, cu multiple beneficii pentru sănătate.

5. Nu mâncați ce și când trebuie

În această perioadă este mai important ca oricând să consumați cea mai mare parte a alimentelor în prima parte a zilei și mai puțin în a doua sau seara, când ar trebui să vă axați pe salate doar din legume sau carne slabă/pește sau fructe.

La micul dejun este indicat să mâncați ouă sau cereale integrale și iaurt, pentru a-i asigura organismului nutrieții esențiali de care are nevoie acum mai mult ca oricând.

6. Faceți exces de fructe

Fructele îngrașă, nu trebuie să uitați asta. Plus că pot genera o stare de disconfort dacă sunt consumate în exces. De asta este esențial să vă cunoașteți foarte bine organismul și să mâncați numai acele fructe pe care le tolerați bine.

Atenție la struguri. Conțin multă zaharoză. Nu spune nimeni să-i eliminați complet ci doar să-i mâncați cu măsură.

Fructele se consumă la distanță de 2 ore față de alte mase, nu uitați asta.

7. Nu faceți mișcare sau nu când trebuie

E important, și în această perioadă, să faceți mișcare dar trebuie să fiți mai atenți(te) la momentul din zi. Dimineața sau seara se face sport vara, în niciun caz în intervalul orar 11-17.  Atenție, însă, să vă hidratați corespunzător.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.