Se întâmplă destul de des să ții cură de slăbire, să dai jos până la un moment dat iar apoi să stagnezi sau, mai rău, să te îngrași la loc. La fel, poți să nu mănânci mult dar să ai probleme cu greutatea. Asta se întâmplă pentru că există o idee foarte greșită și foarte răspândită că cheia slăbitului este să te înfometezi, să tai din calorii. Desigur că dacă bagi în tine un camion de mâncare te vei îngrășa. Dar, în general, probleme de greutate nu țin atât de numărul caloriilor cât, îndeosebi, de stilul de dietă și de viață adoptat.
Și există o serie de greșeli îngrozitor de frecvente în alimentația modernă. Iată 4, cele mai importante:
1. Mănânci prea puțin
Da! Poate părea paradoxal dar dacă mănânci prea puțin poți să încetinești ritmul de slăbit. Dacă mai mănânci și haotic, atunci riști și să te îngrași, dacă nu ai un metabolism foarte intens. Fiindcă tocmai aici intervine problema. Când organismul nu este alimentat atunci când are nevoie, va interveni sistemul de autoapărare. Ce faci, de exemplu, dacă pică lumina în clădire și intră generatorul? Te gândești imediat să reduci consumatorii, să-i păstrezi doar pe cei absolut esențiali, pentru ca energia să-ți ajungă cât mai mult timp.
La fel procedează și corpul tău. Își va încetini procesele, deci și pe cele metabolice, și se va apuca de făcut provizii, desigur sub formă de strat de grăsime. Ceea ce va însemna, pe termen lung, că vei putea consuma tot mai puțin, fără să te îngrași. Nu mai vorbim despre faptul că vor interveni dezechilibre metabolice care doar vor agrava situația.
2. Combini greșit alimentele
Pe de o parte, e o prostie aia cu mâncat mai multe feluri la aceeași masă. Dacă te organizezi să mănânci puțin și des, adică de 5 ori pe zi, 3 mese principale și 2 gustări, îți vei regla metabolismul și vei ajunge să mănânci mai puțin în ultima parte a zilei, fiindcă n-o vei mai face pe fond de foame avansată.
Poți mânca și desert, doar să fie ca gustare, separat și la distanță de 2 ore față de orice altă masă. Și, de preferat, în prima parte a zilei.
Apoi, o altă greșeală majoră, care duce cel mai des la îngreunarea proceselor metabolice și la îngrășare, este combinarea nefericită de alimente. Combinațiile bune și greșite le găsiți AICI, organizate frumos și pe înțelesul oricui.
3. Elimini elemente esențiale pentru organism
Dacă nu-i dai organismului nutrienții de care are nevoie, apar diferite pofte pentru anumite gusturi și crește apetitul, în general. Am mai vorbit despre semnificația fiecărei pofte AICI. Deci vei mânca mai mult în general, eventual mai multe dulciuri. Pe lângă faptul că te vei îngrășa, vei intra și într-un cerc vicios, pentru că poftele și carențele se vor accentua și ele.
4. Nu te hidratezi
Pe de o parte, de foarte multe ori, setea e confundată cu foamea. Deci mănânci când, de fapt, ar trebui să bei apă. Soluția, am mai zis, este să bei un pahar cu apă și să ai răbdare. Dacă, după jumătate de oră, încă îți mai este foame, mănânci.
Pe de altă parte, absolut fiecare celulă a corpului tău are nevoie de apă pentru a funcționa cum trebuie. În lipsa ei, toate procesele din organism sunt date peste cap. Deci și metabolismul.
Așadar trebuie să bei 2 litri de apă sau ceai pe zi.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.