Nu cred că mai există cineva care să nu fi auzit celebra regulă “să nu mănânci după ora 6 seara”. Ei, uite că eu mănânc de-o viață după ora 6 seara și nu pot adormi dacă mi-e foame. Iar grasă n-am fost niciodată. Am fost, într-o vreme, ceva mai pufoasă dar grasă niciodată. Mănânc și acum după ora 6 seara și nici pufoasă nu mai sunt.
Desigur, veți spune că acum fac sport. E adevărat și asta și încurajez pe toată lumea să se miște cât mai mult dar se poate și fără.
În primul rând, ora în sine este o tâmpenie. Dacă te culci ca mine, niciodată înainte de ora 2 dimineața, ar însemna să nu mai mănânci nimic timp de 8 ore, ceea ce este inuman. Regula corectă, de fapt, este să ai un regim organizat de nutriție, cu 3 mese principale și 2 gustări iar ultima masă să fie măcar cu 3 ore înainte de culcare, dacă nu chiar 4, iar după cină doar să vă hidratați.
Dacă puneți asta în practică, nici nu veți mai simți foamea fiindcă v-ați hrănit corespunzător de-a lungul zilei. Ce facem, însă, dacă nu ne iese chiar așa? Aplicăm trucuri pentru oameni ocupați și care n-au chiar mereu creierii lejeri să se preocupe numai de ce mănâncă și cum arată. 🙂 Așadar
4 trucuri ca să nu te îngrași dacă mănânci noaptea
1. Hidratează-te corespunzător pe timpul zilei
Este foarte important. Va face o diferență enormă, veți vedea. Pentru că, de foarte multe ori, deshidratarea se manifestă prin senzație de foame. Știu, pare ciudat dar așa este. Omul nu știe pe deplin să comunice cu organismul lui.
Să ții în permanență la îndemână, pe timpul zilei, o sticlă cu apă nu e chiar imposibil.
2. Bea un pahar cu apă înainte să mănânci
Totuși ți s-a făcut foame și e o oră imposibilă. Dacă tot ai ajuns până la ora aia, mai reziști încă o jumătate de oră. Bea mai întâi un pahar cu apă și așteaptă. Mănâncă abia după 30 de minute, dacă tot îți mai este foame. Poate fi vorba despre aceeași deshidratare interpretată greșit. Dacă nu, oricum vei mânca mai puțin.
3. Ce mănânci?
O șaorma sau McDonalds nu e același lucru cu un piept de pui la grătar, te asigur. Noaptea nu ne satisfacem plăceri culinare, mai există și altele. :))
Iată o listă cu alimente pe care le poți mânca fără stres noaptea:
- Carne slabă (pui, curcan)
- Urdă
- Iaurt grecesc sau degresat
- Fructe roșii
- Legume
- Hummus (nu cu lipie ci cu țelină sau morcov)
- Fulgi de ovăz
- Ciocolată neagră
4. Mănâncă fix cât să-ți amețești foamea
Cum spuneam, noaptea nu e pentru satisfăcut plăceri culinare deci nici pentru îndopat. Ideea e să poți adormi. Așadar, mănâncă încet și fix atât cât ai nevoie ca să treacă senzația chinuitoare care nu te lasă să dormi. Dimineața, la micul dejun, poți să înfuleci până pici pe spate. 🙂
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.