Cum gătești și păstrezi legumele și fructele ca să-și păstreze calitățile nutritive

Toată lumea vă va spune cât de sănătos e să mănânci fructe și legume dar nu vă spune nimeni CUM trebuie să le mănânci.De asemenea, există o mare dezbatere dacă nu cumva gătite își pierd toate calitățile și te alegi doar cu fructoza și caloriile.

Lucrurile, ca de obicei în viață, nu albe sau negre, nici în problema asta. Adică în unele cazuri e adevărat dar mai sunt și soluții. Iată ce spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi despre cum se gătesc fructele și legumele ca să beneficiați de calitățile lor nutritive. Și, am mai spus și o repet, am mare încredere în dumnealui, în materie de nutriție.

sursa: www.pinterest.com

sursa: www.pinterest.com

1. Cel mai bine e să le mâncați crude

Așa au cel mai mare aport de vitamine. Dacă țineți neapărat să le preparați, atunci consumați-le fierte la abur (cu cât fierberea este mai îndelungată și în mai multă apă, cu atât își pierd mai mult vitaminele și mineralele) sau pe grătar. Nu coapte sau înăbușite, fiindcă gătirea la peste 40 de grade Celsius duce la pierderea vitaminelor, enzimelor și a proprietăților antioxidante. În niciun caz prăjite. Pe lângă faptul că dispar vitaminele, mineralele și antioxidanții, vor câștiga grăsimi și, în consecință, mai multe calorii.

De asemenea, fructele și legumele își pierd mare parte din vitamine și minerale prin deshidratare. La fel și cele confiate.

2. Compot și dulceață nu, zacuscă mai merge

Compotul și dulceața implică timp îndelungat de fierbere. Și am spus la punctul anterior ce se întâmplă. În plus, ambele preparate implică adaos mare de zahăr, ceea ce iar nu face bine organismului și mai și îngrașă, pe deasupra. Dacă țineți neapărat să le mâncați așa, mai reduceți cantitatea de zahăr.

Zacusca, pe de altă parte, cea făcută în casă deci fără conservanți, păstrează  o foarte mare parte din vitaminele și mineralele legumelor. Așa spune doctor Menci, iar eu îl cred. 🙂

3. Murate da, în oțet nu

Vă place acritura iarna. Și mie. Alegeți, însă, legumele murate: castraveți, varză, morcovi, pepeni.  Varza, mai ales, își păstrează foarte bine compușii antioxidanți, antiinflamatori, hepatoprotectori (adică cei care protejează ficatul) și fibrele care favorizează digestia.

Conservarea în oțet, pe de altă parte, duce la pierderea valoarii nutritive, în primul rând pentru că implică fierbere, iar despre asta am mai vorbit.

4. Nu le decojiți

Coaja multor fructe, cum ar fi mere, pere, piersici, conține de două ori mai multe vitamine și minerale decât pulpa. Logic, dacă n-o mâncați, nu beneficiați de ele. 🙂

5. Mai bine congelate decât ținute la frigider

Cum spuneam, cel mai indicat este să mâncați fructele și legumele crude și proaspete. Dacă totuși trebuie să le mai țineți, mai bine băgați-le la congelator. Își vor păstra mai bine vitaminele, în special vitamina C. Oricum, nu le țineți la temperatura camerei. Mai bine le puneți în pungi, în frigider. Dar nu mai mult de 2-3 zile. Da. 🙂 Cel mai bine e să le mâncați imediat ce le-ați cules din pom, nu să le luați de la supermarket. Dar presupun că la asta vă așteptați. 🙂

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.

One thought on “Cum gătești și păstrezi legumele și fructele ca să-și păstreze calitățile nutritive

Comments are closed.