Vrei să arăți mai bine, să te simți mai bine și să te asiguri că te menții tânăr(ă) cât mai mult timp? Atunci trebuie să-ți schimbi stilul de viață. Țelul propus de mine nu este ceva ce obții pocnind din degete și, chiar dacă nu ți se va părea că ți-a luat mult timp să ajungi la forma dorită, apoi va trebui să ți-o păstrezi. De fapt, veți observa, dacă vă apucați serios de treabă, că mereu veți dori mai mult, să faceți ceva în plus, să descoperiți de ce mai sunteți în stare.
După ce va trece perioada grea de acomodare cu schimbarea, desigur toate începuturile sunt grele, veți simți bucuria constantă de a vă descoperi noi limite și de a le depăși. Veți constata că nimic nu se compară cu această satisfacție. Sau, mă rog, puține lucruri se pot compara. :))
Ca să vă încurajez să acceptați provocarea mea, vă spun că eu, până la 30 de ani, nu eram nici pe departe o persoană sportivă. Ba dimpotrivă. Și mâncam numai prostii. Am renunțat treptat la obiceiurile proaste nu pentru că mi-am impus ci pentru că am constatat că mă țineau în loc. Odată ce mi-am dat seama că nu progresam dincolo de un anumit nivel și nu aveam energia necesară pentru toate lucrurile pe care mi le doream să le fac din cauza faptului că mâncam prost, nu a mai fost nicio problemă să-mi curăț dieta.
Apoi, odată ce veți începe să fiți mândri de voi și de realizările voastre, nici n-o să vă mai treacă prin cap să vă bateți joc de munca și rezultatele voastre. Vă împărtășesc în cele ce urmează un program pe care l-am conceput, desigur după ce eu personal am făcut multe greșeli care mi-au încetinit evoluția. Voi aveți posibilitatea să ajungeți mult mai departe decât mine și mult mai repede. 🙂 Așadar
Programul meu în 8 pași pentru o transformare spectaculoasă
1. Ia decizia și fixează-ți ținte
Este pasul cel mai important. Să-ți schimbi viața nu este o decizie ușoară. Necesită disciplină și determinare.
Fă-ți poză când începi și pune-o undeva la vedere și apoi din nou, la intervale regulate, pentru a monitoriza efectele. Îți va fi mai ușor să te motivezi. Nu arunca niciodată prima poză ca să știi mereu unde nu vrei să te mai întorci vreodată.
Fixează-ți ținte și oferă-ți recompense odată ce le-ai atins. Prăjitura preferată sau ceva ce ți-ai dorit mult să-ți cumperi după o lună de program susținut sau după ce ai dat jos X kg. E chestie de decizie personală.
E important, însă, să te cunoști, să te evaluezi corect și să știi cum să te motivezi. Este, poate, cel mai important pentru a putea reuși în orice îți propui în viață, nu doar în legătură cu acest program.
2. Fă-ți planul și ține-te de el
Evaluează-te din punct de vedere al voinței, fixează-ți un program cu care crezi că te-ai putea obișnui pe termen lung și ține-te de el! Indiferent cât de obosit(ă), ocupat(ă) ești sau cât de tare te-ar durea atunci când vei avea febră musculară.
Poți să-ți fixezi să faci doar în timpul săptămânii și să iei pauză tot weekend-ul, să faci o zi da una nu sau orice altă variantă. Eu am ales să fac antrenamente zilnice fiindcă sunt o persoană leneșă iar un ritm susținut nu mă lasă să mă obișnuiesc cu leneveala. Dar a fost o alegere personală. Fiecare își cunoaște caracterul.
3. Curăță-ți dieta
Trebuie să începi să mănânci deștept ca să ai energie și să-ți maximizezi rezultatele. Plus că, în cazul abdomenului, de exemplu, dieta este extrem de importantă. Tot ce trebuie să știi despre ceea ce numesc eu mâncat deștept am rezumat într-o serie de articole pe care denumit-o “ABC-ul nutriției deștepte”. Sunt 4 postări pe care le găsiți AICI, AICI, AICI și AICI.
Desigur că, pe măsură ce evoluați, veți putea să faceți mai multe și veți dori să știți mai multe. Atunci puteți să vă mai uitați la sutele deja de articole din categoria “Nutriție”, din meniul acestui blog.
4. Hidratează constant
Este esențială pentru organism chiar dacă nu faceți sport sau nu decideți să mâncați corect. Poate că ar fi trebuit să fie primul punct al acestui program. Trebuie să beți cam 2-3 litri de apă sau ceai pe zi. Câte puțin și constant.
5. Mărește-ți rezistența
Și, totodată, slăbiți. Cu exerciții de tip cardio: alergat, urcat scările în ritm alert, sărit coarda. Sau, dacă nu vreți să ieșiti din casă, puteți face exercițiile din clipul următor.
6. Sculptează-te
Cu exerciții funcționale cu propria greutate. E important să vă lucrați toți mușchii. Aveți mai jos un exemplu de antrenament complet.
Desigur că puteți adăuga exerciții specifice pentru anumite grupe de mușchi, de exemplu fund, abdomen, picioare, brațe etc, dacă vreți să vă sculptați anumite părți ale corpului. Găsiți în meniul blogului, la categoria “Programul meu de mișcare” și pe canalul meu de YouTube antrenamente pentru fiecare grupă musculară.
7. Mărește-ți flexibilitatea
Tot cu exerciții specifice, adică de stretching. Articulațiile și mușchii cu flexibilitate mare vă vor ajuta să vă mențineți agilitatea, deci tinerețea, mai mult timp. Exemplu de astfel de exerciții, pentru începători, aveți în următorul filmuleț.
Atenție, se fac după antrenament fiindcă musculatura trebuie să fie bine încălzită altfel riscați să vă accidentați. Dacă doriți să le faceți de mai multe ori pe zi, faceți o încălzire înainte, cu exercițiile din clipul de la punctul 5.
8. Odihnește-te corespunzător
Odihna este, de asemenea, esențială pentru organism. Este timpul în care acesta se reface. Altfel apar probleme și dezechilibre majore. Un adult ar trebui să doarmă 6-8 ore pe noapte, ideal între orele 22 și 6 dimineața.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.