5 metode pe care le aplic eu ca să mă relaxez și să nu-mi fac nervi inutil

Viața, în general, în ziua de astăzi, este foarte solicitantă iar stresul este un factor foarte important în multe afecțiuni, inclusiv medicale. Este foarte important să reușești să te relaxezi, pe de o parte, pentru sănătatea fizică și psihică, și să reușești să eviți conflictele. Unele trebuie înfruntate, altele, însă, îți fac mai mult rău decât bine. Pentru asta, însă, trebuie să găsești căi să te detașezi și să poți să ai răbdare să aștepți momentul potrivit. Uneori, “Play dead” este singura soluție câștigătoare.

Vă spun sincer mie îmi este din ce în ce mai greu să mă detașez de problemele cotidiene, pentru că de asta este nevoie pentru ambele scopuri descrise anterior. Am găsit, însă, câteva metode de a mă calma și de a mă reface psihic și vi le împărtășesc și vouă, poate vă ajută. Iată-le.

1. Bătăile

Adică antrenamentele specifice sporturilor de contact. V-am mai spus că fac asta o dată pe săptămână în mod uzual, mai des în concediu, când am mai mult timp. Aleg să mi-l petrec așa fiindcă îmi pare rău că, în rest, programul nebun nu-mi permite să le fac mai des.

eu-box

Este metoda care mă relaxează cel mai tare și-mi dă forța necesară de a depăși orice problemă cu mai mult calm. De asta am și pus-o prima. Asta pentru că acest tip de sporturi presupune concentrare maximă. Dacă nu te gândești numai la ce faci, nu-ți iese treaba, în cel mai bun caz. În general, însă, ți-o iei. :)) Oricât de preocupată aș fi de vreo problemă, după ce-mi scapă doi pumni pe undeva, eventual în față, credeți-mă că nu mă mai gândesc la nimic altceva decât la cel cu care mă antrenez. :))

Nu vă speriați, însă, lucrurile nu sunt dramatice. :)) Nu mă lovește nimeni cât să-mi zgâlțâie creierii în cap. :)) Dar e suficient cât să mă facă să mă concentrez. Sunt antrenamente foarte dinamice, presupun mișcări diferite, combinații pentru care trebuie să te concentrezi ca să le execuți în ordinea în care ți s-a spus, nu faci prea mult timp același lucru și ideea este să mărești viteza constant, deci nu apuci să faci ceva din automatism și să-ți zboare gândul la altceva. De asta le prefer față de orice alt tip de antrenament.

2. Baie în cadă cu spumă și arome

Aaaaa, aș putea sta în cadă cu orele. Indiferent cât sunt de ocupată, măcar o dată pe săptămână fac o baie luuungă în cadă, cu spumă, arome și tot tacâmul. Iar apoi dorm dusă, ceea ce pentru mine e mare minune, în ultimul timp.

3. Filme

Sau orice altceva ce te face să te concentrezi să urmărești un fir, o poveste. Face parte din categoria “timp pentru mine”. După cum vedeți, eu caut mult să fug de gândurile mele. :)) Sunt genul de om care se gândește mereu la ceva. :)) Și îmi trebuie altceva care să-mi distragă atenția, adică un motiv să iau un alt fir de gândire. Ideea, însă, este ca acest fir să fie unul nou și să aibă o durată bine determinată în timp.

Logica e simplă: dacă te concentrezi prea mult asupra unei probleme, ajungi să te încurci deja în propriile raționamente. Ca atunci când te apropii prea mult de un lucru. Trebuie, de fapt, să faci un pas în spate pentru a-ți da seama la ce te uiți. Este exact ideea expresiei “nu vezi pădurea din cauza copacilor”. Cu alte cuvinte, lucrurile pe care vi le-am descris sunt metode de a face acel pas în spate, de a vă depărta puțin dar suficient.

4. Ignor mult

6

Ajungem acum la partea cu managerierea conflictelor. Unele atitudini care vor să te atingă trebuie ignorate. Important, în orice moment, este să nu-ți uiți scopurile și să nu te lași deturnat(ă) de la ele. Cum spun americanii: “keep your eye on the ball”. Orice situație care are potențialul să te scoată din minți trebuie evaluată în raport cu scopul tău, oricare ar fi el. Mai este o expresie: “demisia și divorțul nu se dau niciodată la nervi”. 🙂 Cumpănește-ți, așadar, bine reacțiile. Scopul tău trebuie să fie mai important decât orgoliile de moment.

Multe atitudini de fapt exact asta urmăresc: să te deturneze de la țel.

Evitarea stresului și protejarea nervilor proprii poate fi ținta ta, în sine. E important să evaluezi omul de la care vine acțiunea care te scoate din minți. Pune preț pe energia ta. Nu oricine îți merită atenția.

5. Spun ce mă deranjează

Pe de altă parte, sunt și situații în care sănătatea psihică presupune să reacționezi. Dacă ceva m-a deranjat sau supărat foarte tare și nu doresc să mai întâmpin atitudinea respectivă, în niciun caz nu voi alege atitudinea decenței și a plecatului cu capul sus. Adică de ce să mă supăr doar în sinea mea și celălalt să stea liniștit și nederanjat? Ba să fie măcar puțin deranjat.

Spun ce am de zis, mă eliberez și mă împac eu cu mine că am punctat ipocrizia, ticăloșia, mârlănia etc și faptul că nu mă las călcată în picioare.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.