10 lucruri care-mi plac de Crăciun

Nu e momentul să vă vorbesc despre diete dar poate unii dintre voi mai au chef să iasă din atmosfera festivă și să citească ceva ușor. Așa că m-am gândit să scriu despre viață și lucruri simple, pentru că despre asta este de fapt vorba. Crăciunul este doar un moment în care ne permitem să trăim puțin diferit față de restul anului.

fără filtre, fără Photoshop :)

privind în sus, fără filtre, fără Photoshop 🙂

Așadar 10 lucruri care îmi plac la această sărbătoare sau pe care îmi place să le fac de Crăciun.

1. Dickens

Îmi place Dickens în general, dar nu mai mult decât Nichita. Stănescu, desigur. 🙂 El este atât de special pentru mine încât îmi permit să-l iau la per tu. 🙂

De Crăciun, însă, îmi place în mod special Dickens. Desigur pentru că “Poveste de Crăciun”, scrisă de el, mi se pare cea mai frumoasă scriere de sezon. Este povestea cea mai plină de speranță din câte cunosc. De fapt, cam așa sunt, în general, scrierile lui Dickens. Mesajul, din punctul meu de vedere, este că oamenii buni se pot rătăci, viața, care nu este niciodată simplă sau de poveste cu zâne, poate înrăi un om bun dar că, în circumstanțele potrivite, bunătatea din el învinge.

Asta îmi place, de fapt, la Dickens. Nu expune viața în termeni idilici. Personajele lui au fost lovite de destin în cel mai crâncen mod. Se confruntă cu cele mai hâde manifestări și fețe ale naturii umane, li se întâmplă lucrurile cele mai rele cu putință. Dar, la final, întotdeauna fiecare primește ceea ce merită, chiar dacă după foarte mulți ani. Cei răi sfârșesc rău iar personajul principal este răsplătit pentru bunătatea și verticalitatea lui de a nu-și pierde umanitatea deși ar fi avut toate motivele să o facă.

Așa că vă îndemn să citiți Dickens. Orice. Sau să vedeți filme după cărțile lui. Este unul dintre cei mai ecranizați autori. Puteți alege “Poveste de Crăciun”, dacă vă plac lucrurile de sezon, sau “Marile speranțe” pentru că s-au făcut unele dintre cele mai reușite ecranizări. Și e despre dragoste împlinită până la urmă. Deci cu final fericit. 🙂

2. Am timp să mă uit la filme

Îmi plac mult filmele dar, în mod obișnuit, rar îmi permit să mă rup total și să intru în dispoziția necesară. Din ce în ce mai rar, din păcate. Nu mă uit, însă, la filme de sezon. Doar dacă sunt comedii, altfel mă fac să plâng. :)) Sunt foarte sensibilă în perioada asta, n-o să credeți. :))

Aleg doar filmele care să-mi dea o stare de bine. În funcție de dispoziție, aleg comedii bune, cele cu umor bun, nu-mi place genul “ne îmbătăm până picăm în cap și râdem de unu’ care pică pe scări”. Chestie de gust desigur.

Mai aleg filme care mă inspiră. Gen Gladiatorul, Ali sau Fury, ca să dau doar trei exemple.

Acțiunea, desigur, mă relaxează mereu deci merge și de Crăciun. Seriile Bond, Bourne, Mission Impossible, Iron Man, Avengers sau orice film cu Mel Gibson, ca să vă faceți o idee despre ce vorbesc.

Și ar mai fi White Nights. Aaaaa… 🙂 Atât de apropiat sufletului meu. Aici vă dau și un pasaj ca să luați contact cu geniu și frumusețe în stare pură. 🙂

3. Că mai renunț la rutină fără să mă simt vinovată

Viața mea, în general, este una cu o disciplină cazonă. Și dacă trebuie să mor, mai întâi fac anumite lucruri, care sunt stabilite clar, și abia apoi mor. :)) Mi-am impus un ritm nebun, cu o sumedenie de activități cât mai diferite și care trebuie făcute la un moment anume, nu mai devreme nu mai târziu, încât disciplina este singura cale. Altfel totul se năruiește. Nu mă plâng, nu înțelegeți greșit. Sunt dependentă de adrenalină și activitate. 🙂

Doar că, de sărbători, dacă am chef, mai pot renunța la unele dintre aceste activități fără să mă simt vinovată. :)) Mai încetinesc ritmul și-mi fac timp de lucruri pe care nu apuc să le fac în mod obișnuit.

4. Am timp mă odihnesc și să mă adun

Fie că dorm, am activități care mă relaxează și reușesc să intru într-o stare de liniște interioară. Nimic nu mi se mai pare dramatic, nu mă mai gândesc la soluții ci am încredere în mine că le voi găsi. După sărbători. 🙂 Starea în care intru este cel mai bine exemplificată de pasajul de mai jos, din filmul Troia: nu vom mai trăi niciodată momentul ăsta. 🙂

5. Luminițele

Este amănuntul care mă face să prefer Crăciunul în fața altor sărbători. Fie că sunt pe stradă, în brad sau la geam. Mă binedispun. Sunt blondă. La fel ca struții, sunt atrasă de lucrurile care sclipesc. :))

6. Am ocazia să scriu alt gen de lucruri

Și am și chef. În genul acestei postări. În altă perioadă nu pare niciodată momentul să vorbesc despre viață sau lucrurile simple care îmi plac.

7. Orașul e gol

Aaaaa, poate cu asta trebuia să încep. :)) Ăsta e avantajul în a lucra de Crăciun: am mai rămas doar câțiva în oraș. :)) Nu mai stau o oră ca să plec din Pipera, după muncă, în metrou și pe stradă mai sunt doar câțiva oameni. Am sentimentul că orașul e numai al meu. Urăsc aglomerația și contactul fizic uman atunci când nu-l solicit eu. :)) Nu sunt genul popular și nici nu-mi doresc să fiu. 🙂

8. Am ocazia să iert lucruri fără să pară mare lucru

Nu, nu cred că trebuie să fii mai bun de sărbători. Nu despre asta vorbesc. Cred că un om trebuie să fie bun și punct.

Oamenii la care ții, însă, fac, uneori, lucruri ce nu ar trebui tolerate.  Ca să nu creadă că ești de nerănit sau că e în regulă să exagereze în a se alinta până la cote insuportabile. De asemenea, însă, există oameni pe care eu nu pot sta supărată. Desigur că ei nu trebuie să știe asta. :)) Fiindcă apoi se vor alinta tot mai tare. :))

De Crăciun, însă, lumea se așteaptă ca toți să fie mai iertători. Așa că e o perioadă bună să iert fără să pară că am făcut mare lucru pentru persoanele respective. 🙂 Mi-e greu să explic. Așa că las punctul ăsta să fie cel bizar, așa cum sunt și eu. 🙂 Era o replică într-un film: cel mai mult urăsc la tine faptul că nu pot să te urăsc nici măcar puțin. 🙂

Desigur ca asta nu înseamnă să te lași călcat în picioare. Vorbesc despre persoane care și-au demonstrat loialitatea și care merită asta. Este, de asemenea, perioada în care să ai grijă de tine, să accepți că te mai poți și înșela și să arunci orice este împotriva ta.

9. Să fac lucruri de care nu am timp în rest

E puțin redundant acest punct dar am simțit nevoia să le însumez pe unele de mai sus și să mai și adaug. Deci citesc, scriu ceva ce nu scriu de obicei, mă uit la filme, ies mai mult în oraș etc. În plus, de obicei, în această perioadă mă apuc de făcut ceva nou, de încercat ceva.

Mă rog, nu chiar de Crăciun, fiindcă muncesc, ci imediat după, când intru în liberele de revelion. De exemplu, în această perioadă, într-un an anterior, m-am apucat de exercițiile specifice de stretching pentru a putea face, din nou, sfoara.

10. Lumea se comportă mai frumos

Chiar dacă nu cred în sloganul: “de Crăciun fii mai bun”, mă bucur că alții o fac. :))

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.

6 thoughts on “10 lucruri care-mi plac de Crăciun

  1. Craciun fericit dragei noastra Andreea, care are grija de noi,si noi o citim cu mare drag !!!!Sanatate multa tie si familiei tale!!!

  2. imi pare rau ca am citit articolul asta, chiar aveam o parere bunicica despre tine inainte; filmele dezamagire totala; la fel si activitatile, o viata care pare ordonata de dragul disciplinei nu ptr un scop anume ci mai curand ptr a epata; ce paote fi mai trist. un singur lucru cu car esunt de accord. luminitele. Da., asa este, avem nevoie de luminite, pe strazi in casa, in suflet si mai ales de vreo 27 de ani avem nevoie de luminita de la capatul tunelului; ce naiba o fi asa de greu:-((
    oricum , iti doresc sarbatori fericite in continuare si un an nou minunat; eu te iubesc asa cum esti 🙂

  3. N-ai cum sa ma iubești fiindcă nu ma cunosti. Și, in mod evident, dacă m-ai cunoaște, nu ți-ar plăcea de mine. Deci nu m-ai iubi. Eu, oricum, sunt greu de iubit. Dar măcar nu sunt ipocrita. Iubesc puțin și intens. Nu trivializez cuvântul

Comments are closed.