Nu e nimic în neregulă să-ți faci poftele de sărbători. De fapt, orice e în regulă cât timp te simți bine. :)) Există, însă, metode de a face alimentele tradiționale de sărbători să fie mai sănătoase și mai prietene cu silueta. Desigur dacă îți dorești să faci un mic efort. S-ar putea să descoperiți că nici nu sunt atât de rele cum v-ați fi gândit, ba chiar gustoase.
Așadar, pentru cei care vor să aibă cât de cât grijă de greutatea lor chiar și de Crăciun, mai ales că, dacă este deja scăpată de sub control, este chiar indicat să nu facă excese, iată câteva metode simple de a găti mai sănătos și dietetic.
1. Zahăr brun în loc de cel alb
Zahărul rafinat este sursa principală a îngrășării și a multor probleme de sănătate. Am vorbit pe larg despre asta AICI. În general e bine să reduceți cantitatea de zahăr pe care o mâncați. Așa că încercați să faceți cozonacii cu mai puțin zahăr și să folosiți zahăr brun în loc de cel alb. Este mult mai sănătos și cu încărcătură glicemică mai mică.
2. Înlocuitori pentru făina albă
Făina albă, la fel și mălaiul glisat, are încărcătură glicemică foarte mare. Pe cât posibil, folosiți făină integrală și mălai nerafinat sau amestecați-le cu hrișcă. Există multe rețete pe internet și sunt chiar foarte gustoase.
3. Gătiți carne slabă
Nu spune nimeni să nu mâncați porc de Crăciun dar evitați părțile care au multă grăsime. Mai ales dacă aveți probleme cardio-vasculare, grăsimea animală este foarte dăunătoare. Iar dacă nu aveți astfel de probleme, le veți avea cu siguranță în viitor dacă veți continua să faceți exces de astfel de grăsimi nocive. Și în niciun caz nu prăjiți carnea în ulei ci faceți-o la grătar, cuptor, înăbușită etc
4. Evitați sosurile grele
În special cele de brânză. Faceți sosuri din legume sau muștar, dacă nu puteți fără.
5. Evitați garniturile din carbohidrați la carne
Mâncați garnituri din legume. Cartofii și orezul îngrașă enorm combinate cu carne, mai ales dacă nu faceți mișcare.
6. Folosiți uleiuri mai sănătoase
De măsline extravirgin pentru salate și alte feluri de mâncare și din cele exotice pentru gătit, fiindcă sunt rezistente la temperaturi ridicate. De exemplu cel de palmier sau cel de cocos. Uleiul de floarea soarelui, prin prăjire, devine toxic.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.
One thought on “Cum să gătești mâncărurile tradiționale de Crăciun ca să fie mai dietetice și mai sănătoase”
Comments are closed.