Semne că nu slăbești sau nu te îngrași din cauza tiroidei

Problemele de greutate pot avea legătură cu dieta și sedentarismul dar pot fi cauzate și de anumite afecțiuni. Am vorbit despre bolile care vin cu creștere în greutate AICI, boli care, în mod evident, fac și curele de slăbire obișnuite să pară ineficiente. Așa cum puteți constata dacă citiți articolul, legătura dintre aceste boli și problemele de greutate este dată de dereglări hormonale.

sursa: medicinenet.com

sursa: medicinenet.com

Iar cea mai importantă glandă endocrină din corpul uman este tiroida. Mai ales când vine vorba despre metabolism pentru că ea controlează toate procesele acestuia și sinteza proteică. Așadar, dereglările ei vin automat și cu probleme de greutate. În ambele sensuri. Adică fie nu poți slăbi fie nu te poți îngrășa. Știu că asta cu îngrășatul poate părea un moft, într-o lume în care obezitatea este o problemă extrem de gravă și de răspândită, dar să știți că nu e ușor.

Iată ce semne trebuie să te pună pe gânduri că s-ar putea să ai probleme cu tiroida, în cazul în care ești prea slabă sau ai prea multe kilograme și nici nu reușești să rezolvi problema:

1. Nu reușești să slăbești

Poate fi urmare a faptului că tiroida nu secretă suficienți hormoni, adică hipotiroidism. Unul dintre simptome este chiar creșterea în greutate cu 5-10 kg.

Alte semne care trebuie să te pună pe gânduri: intoleranță la frig, oboseală și somnolență, pleoape umflate și pungi sub ochi, piele uscată până la descuamare, unghii fragile, căderea părului, modificare a tonului vocii, lipsa poftei de mâncare, puls prea mic, hipertensiune, dureri articulare și musculare, deficit de concentrare și tulburări de memorie, depresie și stare de agitare, tulburări de menstruație.

2. Nu reușești să te îngrași

O cauză poate fi faptul că tiroida secretă o cantitate prea mare de hormoni, adică hipertiroidism. Iar primul semn este scăderea bruscă în greutate cu păstrarea sau chiar accentuarea poftei de mâncare.

Alte simptome: intoleranță la căldură și transpirație excesivă, agitație, stări de emotivitate, tulburări ale capacității de concentrare și insomnii, retracția pleoapelor superioare, tulburări ale tractului digestiv în sensul de diaree sau scaune frecvente, tremur al mâinilor, stare de slăbiciune și lipsa rezistenței la efort, palpitații, hipertensiune, tulburări de menstruație.

Aceste disfuncții ale tiroidei sunt asociate cu mai multe boli dar n-are rost să intrăm în detalii. Dacă aveți aceste simptome, sau o mare parte dintre ele, mergeți la medic. Există tratament. Lăsate netratate, însă, problemele se vor agrava ba chiar vor mai apărea și altele.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.