10 urmări ale sedentarismului. Tu alegi cum îmbătrânești

V-am tot îndemnat să vă apucați de făcut mișcare dar nu v-am spus niciodată de ce ar trebui să faceți efortul ăsta. Poate părea o fiță și oricum, în zilele noastre, a devenit un clișeu. Orice vedetuță, mai mult sau mai puțin tonifiată, are cel puțin o poză la sală și una rânjind în parc spunându-ne câți km a alergat.

Nu, n-am să vorbesc despre aspectul fizic pentru că, până la urmă, asta ține de gusturi. Voi vorbi despre sănătate și despre bătrânețe fiindcă, oricât de puțin ne-am gândi la asta, vine peste noi toți. Iar calitatea ei ține de noi.

sursa: pinterest.com

sursa: pinterest.com

1. Crește riscul de boli cardiovasculare

Un stil de viață sedentar se traduce și printr-o circulație încetinită a sângelui. Așa apar tot felul de afecțiuni ale sistemului circulator: hipertensiune, arteroscleroză, rigidizarea arterelor, tromboză, boli coronariene, formarea de cheaguri la nivelul membrelor. De asemenea, inima nu este nici ea irigată așa cum ar trebui și se poate ajunge până la stop cardiac. Pentru cei care nu înțeleg cât de grave sunt toate acestea, spun că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces pe planetă.

2. Crește riscul de diabet

Încetinirea circulație afectează și transportul glucozei  și, implicit, la reglarea nivelului acesteia. Sedentarismul duce la creșterea nivelului de glucoză și la suprasolicitarea pancreasului, acesta fiind mecanismul de instalare a diabetului de tip 2.

3. Principala cauză a obezității

Iar obezitatea este o altă problemă majoră a lumii în care trăim. Și nu vorbim aici despre aspectul estetic. Obezitatea înseamnă grăsime în jurul organelor, pe vasele de sânge deci afectarea funcționării întregului organism. În rău, desigur.

4. Crește riscul de osteoporoză

Iar femeile, în special, sunt predispuse la osteoporoză, adică la scăderea densității osoase. Așa apar artrita și durerile de oase și în special membrele nu vor mai putea susține restul corpului și nici să mai facă diverse activități. Adică vă așteaptă o bătrânețe de neputință, dureri și imobilizare. Nu știu cine își dorește așa ceva.

5. Dureri de spate

Lipsa de mișcare duce, în primul rând, la atrofia musculară. Cred că bănuiați deja asta. Mușchii vor fi slab dezvoltați și netonifiați iar greutatea îi va solicita în mod suplimentar. În special cei din zona spatelui, cei care susțin coloana vertebrală vor fi afectați și așa apar durerile de spate și modificarea posturii. Aspectul de moș gârbovit nu e un dat de la natură, ține de fiecare dintre noi.

6. Dureri de cap

Circulația încetinită și atrofierea mușchilor din zona cervicală sunt efecte ale lipsei de mișcare și se traduc prin dureri de cap. Și nu vorbesc doar despre cele sporadice. Migrenele au printre cauzele principale sedentarismul.

7. Accelerează procesul de îmbătrânire

Site-ul sfatul medicului explică faptul că telomerii, secvențe repetate de ADN, situate la capetele cromozomilor, au rolul de a-i proteja de degradare. Telomerii se scurtează și se deteriorează pe măsură ce îmbătrânim iar procesul este mai accelerat la persoanele sedentare decât la cele active.

8. Dereglarea metabolismului

Am explicat de multe ori, atunci când am vorbit despre stimularea metabolică, că lipsa mișcării duce la încetinirea proceselor metabolice. Enzimele responsabile cu reglarea nivelului de zahăr și de grăsimi nu vor mai funcționa corespunzător și apare riscul de boli metabolice.

9. Scăderea forței și a capacității de a face lucruri

Așa cum am explicat mai sus, sedentarismul de traduce prin mușchi mai slabi și oase mai firave. Așadar concluzia este logică și simplă cu privire la capacitatea de a face lucruri, pe măsură ce îmbătrânim.

10. Oxigenare necorespunzătoare a creierului

Cum am mai explicat mai sus, lipsa mișcării duce la dereglarea circulației sangvine, aceeași responsabilă de oxigenarea tuturor organelor, inclusiv a creierului. Fără oxigen, celulele nervoase mor și, după cum știți probabil, acestea nici nu se mai regenerează. De la capacitate redusă de concentrare până la boli degenerative de tip Alzheimer, toate au printre cauze declanșatoare și sedentarismul.

3 thoughts on “10 urmări ale sedentarismului. Tu alegi cum îmbătrânești

  1. in legatura cu fotografia, diferenta dintre cele doua femei nu e sportul, ca si femeile de la tara muncesc mult si dupa 70 de ani, insa arata la fel ca batranica fara muschi , cred ca la forma celei care pare mai tanara a contribuit si cultura si produsele pt sportivi, suplimente, pulberi proteice, precursori ai aslavitalului, ca de exemplu DMAE, etc,
    Daca femeile pensionare ar consuma din astea ar arata si ele bine , chiar daca ar munci la camp sau acasa 🙂

Comments are closed.