4 lucruri pe care ar trebui să le faci toamna

Toamna și primăvara sunt anotimpurile în care, în mod special, trebuie să ai grijă de organismul tău fiindcă este afectat de schimbările de vreme. În aceste sezoane sunt și asimilate mai bine vitaminele și mineralele tocmai de aceea sunt recomandate cure în fiecare an. Nu trebuie să fii bolnav ca să le faci. Tocmai asta este ideea: să te menții sănătos. 🙂

sursa: theseasonalhome.com

sursa: theseasonalhome.com

Toamna, mai ales, când facem trecerea de la căldură la frig, trebuie să-ți pregătești organismul, dacă vrei să treci cu bine, fără viroze și alte boli de sezon, peste vremea rece. Așadar, ce ar trebui să facă fiecare dintre noi, mai ales bătrânii și copiii, care au un sistem imunitar mai sensibil:

1. Consumă fructe și legume de sezon

Asta este recomandarea pentru fiecare anotimp, de altfel, pentru că așa ai mai multă siguranță că acestea au cât mai puține chimicale. Toate fructele și legumele sunt surse excelente de vitamine și minerale dar toamna, în special, beneficiem de gutui și de struguri. O singură gutuie pe zi asigură tot aportul de vitamina C recomandat pentru un adult, plus magneziu, fier și potasiu.

Strugurii sunt bogați în vitaminele A, B1, B2, B6, C și K.

2. Fă o cură de vitamine și minerale cu suplimente nutritive

Ajută-ți sistemul imunitar cu  vitaminele C, A, B1, B2, B6, dar și magneziu, fier, cupru, zinc și crom. Găsești la farmacie suficiente sortimente de suplimente nutritive care le conțin, ai de unde alege.

3. Ai grijă de sistemul osos și de articulații

În special femeile, care sunt predispuse la osteoporoză, dar și bărbații trebuie să facă o cură de calciu, tot sub formă de suplimente nutritive dar și pentru articulații. Găsiți, de asemenea, la farmacii mai multe variante. Veți simți imediat efectele, în sensul că vi se vor ameliora, până la dispariție, durerile articulare provocate de schimbările de vreme. Și nu trebuie să ajungeți până în faza durerilor ca să faceți asemenea cure. Prevenția este pentru oameni deștepți. 🙂

Atenție, însă, suplimentele nutritive NU înlocuiesc alimentația. Tocmai: o completează. Deci trebuie, în continuare, să mâncați multe fructe și legume proaspete.

4. Rețeta murăturilor sănătoase

Tot toamna este sezonul murăturilor. Știu că vă plac. 🙂 Cel mai bine este să le puneți în saramură, nu în oțet, spune profesorul Mencinicopschi, pentru că-și păstrează mai bine calitățile nutritive: castraveți, varză, morcovi, pepeni.  Varza, mai ales, își păstrează foarte bine compușii antioxidanți, antiinflamatori, hepatoprotectori (adică cei care protejează ficatul) și fibrele care favorizează digestia.

Conservarea în oțet, pe de altă parte, duce la pierderea valoarii nutritive, în primul rând pentru că implică fierbere și cu cât fierberea este mai îndelungată și în mai mult lichid, cu atât își pierd mai mult vitaminele și mineralele, spune tot profesorul Mencinicopschi și eu am încredere în competențele dumnealui în domeniu.

One thought on “4 lucruri pe care ar trebui să le faci toamna

  1. Mda,cu suplimentele nutritive ptr articulatii,varianta pe scurt: trebuie in primul rand o analiza de sange ptr a se vedea nivelul de calciu,ptr ca daca e in parametrii normali, un supliment poate dezechilibra sistemul si provoca mai mult rau decat bine? Sau cand esti racit,nu se ia vitamina C cum toata lumea stie de la Adam si Eva ci zincul ajuta in ameliorarea ei? Cand ai deficienta de fier rezultat din analize,nu se ia supliment de fier ci magneziu? Cum bine spui : Prevenția este pentru oameni deștepți. 🙂

Comments are closed.