Cuvântul dietă este automat asociat cu privațiuni și chin. Pe scurt, că n-o să mai poți mânca nimic din ce-ți place. Nu trebuie neapărat să fie așa. Desigur că sunt și lucruri total nocive, gen chipsurile, la care ar fi bine să renunți dar am spus de fiecare dată că nu e nicio tragedie dacă, din când în când, îți mai satisfaci câte o poftă de asta vinovată. Cheia este în măsură.
În majoritatea cazurilor, însă, nici măcar nu este nevoie să renunți la mâncărurile care-ți plac ci doar să înlocuiești câteva ingrediente sau să ții cont de regulile de combinare a alimentelor. Dacă vreți să aprofundați, găsiți AICI tabelul combinațiilor și toate explicațiile necesare.
Să luăm de exemplu pizza. Foarte populară și, cu siguranță, primul gând este că dispare din orice dietă, fie că vorbim despre slăbit sau pur și simplu despre alimentație sănătoasă. Lucrurile nu stau chiar așa. Pizza poate fi un fel de mâncare perfect în regulă dacă respectă câteva puncte:
1. Blat din făină integrală
La fel ca orice pe lumea asta, și carbohidrații au fețe bune și rele. Adică există unii răi, pe care trebuie să-i eviți, dar există cei buni care sunt absolut necesari. Problema cu făina este că varianta rafinată are încărcătură glicemică mare, la fel și în cazul mălaiului. Dacă folosești făină integrală, însă, problema este rezolvată.
2. Fără carne
Carnea nu prea are ce căuta pe pizza. O dată pentru că nu e recomandată combinația cu făinoase, apoi pentru că nici cu brânza nu se împacă prea bine.
Cu peștele și fructele de mare, însă, nu-i nicio problemă. Ele nu interferează în mod negativ nici cu brânza.
3. Ingrediente sănătoase
La legume, practic nu ai nicio limită. Poți pune orice și în orice cantitate. Iar ceapa și măslinele, de exemplu, au chiar foarte multe efecte benefice. Nu mai vorbim despre ardeii iuți sau ananasul, ale căror multiple beneficii au meritat articole separate.
4. Fără cartofi
Am întâlnit cartofi prăjiți pe pizza. Uriașă greșeală. Cartofii prăjiți trebuie evitați, în sine, dar nici cartofii în general n-au ce căuta pe pizza pentru că aceștia nu trebuie combinați niciodată cu făinoase.
5. Ulei de măsline
Fie în blat, fie la uns tava, folosit oriunde uleiul de măsline extravirgin este o sursă de grăsimi sănătoase de care are mare nevoie organismul.
Formula pizzei sănătoase
Simplu: blat din făină integrală + brânză dacă preferați + fără carne, doar pește sau fructe de mare + legume + ulei de măsline
Haideți că nu-i chiar o dramă, nu?
De e minunat de buna. Lp