În majoritatea cazurilor, peste 90% aș zice, sursa îngrășării sau a unui organism dezechilibrat din punct de vedere nutrițional este mâncatul din alte motive decât foamea. Mulți oameni ar mânca mult mai puțin și mai sănătos dacă ar face-o doar atunci când le este foame.
Problema e cu mâncatul pe fond emoțional, din plictiseală, din cauza unor carențe nerezolvate din organism sau atunci când setea e confundată cu foamea. Să le luăm pe rând:
1. Mâncatul pe fond emoțional sau de plictiseală
Există o vorbă care mi-a plăcut mult: “dacă nu ți-e suficient de foame încât să mănânci un măr, atunci nu ți-e cu adevărat foame. Ești doar plictisit(ă)”. Este și cazul mâncatului pe fond de stres sau emoțional. Lista alimentelor sănătoase și a regulilor de nutriție pe care le aplic eu le găsiți AICI. Când ți-e foame, ține-te de ele! Dacă zici: “Bleah! Dar n-am chef să mănânc un măr” înseamnă că poți face orice altceva.
Adică să te plimbi, să citești o carte, să faci mișcare.
2. Poftele alimentare, semne de lipsuri din organism
O poftă de mâncare exagerată sau poftele chinuitoare de dulce, sărat sau gras sunt, de multe ori, semnele unor carențe de nutrienți din organism. Iar să le satisfaci nu va duce decât la agravarea lor. Deci nu asta este soluția, ci să le rezolvi. Despre semnificația fiecărei pofte, lipsurile pe care le-ar putea ascunde și soluțiile pentru fiecare am scris în articolul de AICI.
Dacă ți-ai făcut analize și nu e nimic în neregulă cu tine, atunci ești doar alintat. Nu! Nu trebuie să-ți satisfaci orice poftă! Așa cum un copil se educă, ești “părintele” propriului corp și trebuie să te autoeduci. Desigur că-ți mai poți satisface câte o plăcere dar cred, sincer, că există lucruri în viață mai importante, mai bune de făcut și mai satisfăcătoare decât mâncatul.
3. Setea confundată cu foamea
Deshidratarea se manifestă de multe ori prin senzație de foame. Și e simplu să-ți dai seama dacă este așa. Nu trebuie decât, atunci când ți-e foame, să bei apă și să aștepți. Dacă, după o oră, senzația nu a dispărut, atunci înseamnă că ți-e cu adevărat foame și e cazul să mănânci.
Foamea emoțională vs foamea fizică
Voi face lista semnelor pentru fiecare, pentru a le putea deosebi mai ușor.
FOAMEA EMOȚIONALĂ FOAMEA FIZICĂ
Foamea apare subit foamea apare treptat
Trebuie satisfăcută IMEDIAT nevoia nu e intensă, poți amâna masa
ți-e poftă de anumite alimente ai mânca orice
mănânci pe fugă, de obicei pe ascuns poți savura masa într-o companie plăcută
nu ești satifăcut(ă) nici când ești plin(ă) te oprești când te simți plin(ă)
te simți vinovat(ă) după ce ai mâncat nu te simți vinovat(ă) fiindcă ai mâncat
One thought on “Cum deosebești foamea fizică de cea emoțională sau din plictiseală. Listă de semne”
Comments are closed.