Tot vorbind despre zahăr și făină albă și despre efectele nocive ale acestora asupra sănătății și dietei, am primit multe mesaje mulți dintre voi în care îmi cereați să vă spun și soluții, ce dulciuri sănătoase puteți mânca sau să le faceți copiilor. Am zis să vin și cu exemple concrete, nu doar cu reguli generale cum să vă gătiți sau alegeți dulciurile. Deci 3 rețete dulci. Atenție, nu le spun deserturi fiindcă, vă reamintesc, ideea de desert este una nocivă în sine. Dulcele trebuie mâncat separat de masă, ca gustare, sau, varianta pe care o recomand eu, ca mic dejun.
1. Brioșe cu afine
Timp total de preparare: 35 de minute
Ingrediente:
- 1/3 de cană de miere
- 2 ouă
- 1 cană lapte de cocos
- 1 linguriță de zeamă de lămâie
- ½ de cană de ulei de cocos, topit
- 1 cană și jumătate de făină integrală de grâu
- 1 cană și jumătate de făină de ovăz
- 4 lingurițe de praf de copt
- ½ de linguriță de scorțișoară
- ½ de linguriță de sare de mare
- 1 cană și un sfert de afine sau orice alt fel de fructe de pădure preferați
Mod de preparare:
Încălziți cuptorul în prealabil la peste 190 de grade Celsius. Puneți hârtie de copt în formele de brioșe sau ungeți-le bine cu ulei de cocos.
Într-un bol mic, amestecați laptele de cocos cu zeama de lămâie și lăsați să se odihnească 5-10 minute.
Într-un alt bol, puneți ouăle, mierea și uleiul de cocos și amestecați-le până se omogenizează.
Într-un alt bol, amestecați făina integrală de grâu, făina de ovăz, praful de copt, scorțișoara și sarea. Adăugați jumătate din acest amestec în bolul anterior (cel cu ouăle) și amestecați până se omogenizează. Adăugați jumătate din compoziția din bolul mic (cea cu laptele de cocos) și amestecați. Puneți și cealaltă jumătate din bolul cu ouăle, continuând să amestecați. Terminați prin a adăuga și restul din bolul cel mic, amestecând până se combină ingredientele. Nu trebuie să amestecați prea mult. Încorporați apoi afinele în aluatul rezultat și împărțiți-l egal în formele de copt.
Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 15-20 de minute, până apare forma binecunoscută de brioșă. Lăsați-le 5 minute să se răcească puțin, după ce le-ați scos din cuptor.
2. Prăjitură cu lămâie în genul clătitelor americane
Timp total de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- ½ de cană de zeamă de lămâie
- ½ cană de lapte de cocos light
- ¼ de cană de ulei de șofrănel
- ¼ de cană de făină de cocos
- ½ cană de făină de migdale
- 3 ouă
- 20 de picături de extract de ștevie lichid pur
- Opțional, 1 linguriță de extract de lămâie (se găsește în magazinele de produse naturiste și online)
Mod de preparare:
Încălziți cuptorul în prealabil la peste 170 de grade Celsius. Într-un bol mare, amestecați toate ingredientele. Turnați aluat într-o cratiță, tavă rotundă, gen tigaie dar fără coadă, cu teflon. Aluatul trebuie să aibă în tigaie cam 1 centimetru și ceva grosime. Coaceți timp de 40 de minute. Tăiați ca pe plăcintă și scoateți cu o spatulă din tigaie. Puteți adăuga fructe, magiun de Topoloveni sau siropuri naturale.
3. Biscuiți pufoși
Timp total de preparare: 48 de minute
Ingrediente:
- ½ de cană de făină de migdale
- 2/3 de cană de făină de tapioca
- ½ de cană de făină de cocos
- 2 lingurițe de pudră de copt (se prepară dintr-o parte praf de copt, cu 6 părți de zeamă de lămâie)
- 1 linguriță de praf de copt
- ¼ de linguriță de sare de mare
- 5 linguri de unt
- ½ de cană de lapte de cocos
- 1 linguriță de zeamă de lămâine
- 2 ouă
Mod de preparare:
Încălziți cuptorul în prealabil la peste 200 de grade Celsius. Întindeți o foaie de copt. Amestecați făina de migdale, făina de tapioca, pudra de copt, praful de copt și sarea. Adăugați untul și încorporați-l folosindu-vă degetele până capătă o densitate consistentă. Faceți o groapă în centrul amestecului.
Într-un alt bol, amestecați laptele de cocos și zeama de lămâie. Lăsați câteva minute să se întrepătrundă apoi adăugați ouăle și amestecați până sunt bine combinate. Turnați compoziția în gaură făcută în amestecul anterior și împăturiți folosind o spatulă sau o lingură de lemn, până când se combină bine ingredientele. Aluatul rezultat va fi umed. Lăsați-l să respire timp de 5 minute pentru ca făina să absoarbă cât mai multă umezeală și să vă fie mai ușor să modelați amestecul în formă de biscuiți. Veți observa, pe măsură ce trec minutele, că aluatul nu mai este la fel de umed și de lipicios.
Tapetați o căniță cu făină de tapioca. Adică o umpleți cu făină, apoi o goliți și o întoarceți cu gura în jos ca să cadă eventualele cocoloașe formate. Această căniță o veți folosi pe post de formă pentru a decupa biscuiții. Decupați biscuiții și înșirați-i pe foaia de copt, la suficiență distanță unii de ceilalți. Coaceți-i timp de 12-14 minute, până capătă o culoare auriu-maronie. Lăsați-i să se răcească.
foarte interesant, am sa incerc
Ar fi interesant sa stim si cate calorii sunt la 100gr din fiecare dulce propus… Zi frumoasa!