Când temperaturile sunt excesive, trebuie să acorzi o atenție deosebită alimentației pentru că, pe caniculă, corpul pierde multă apă dar și minerale esențiale. Dacă nu ești atent(ă) la ce mănânci, ești în pericol de anemie și așa se ajunge la leșin și alte complicații.
8 reguli pe care trebuie să le respectați pe vreme caniculară găsiți AICI, legate de nutriție dar și de când și cum să faceți mișcare. Așa că nu le reiau. Trecem direct la 3 rețete foarte simple și eficiente, recomandate de profesorul Gheorghe Mencinicopschi în cartea “Revoluție în bucătărie”, în care, desigur, găsiți multe alte rețete extraordinare. Deci ce puteți mânca.1. Salată de ton
Aveți nevoie de: două conserve de ton în ulei vegetal, sare, suc de lămâie, două ouă fierte, 150 g ciuperci, 200 g roşii, 100 g măsline, salată şi fasole verde fiartă, pătrunjel, ulei.
Scoateți tonul din conserve, scurgeți-l și stropiți-l cu zeamă de lămâie. Salata verde se spală şi se lasă să se scurgă apoi, de preferat ar fi să o rupeți, nu să o tăiați. Ciupercile se curăţă, se spală şi se călesc în puţin ulei, ideal ar fi să fie de măsline, cu puțină sare. Apoi tăiați roșiile. Pe un platou puneți foile de salată, ouăle fierte, fasolea, măslinele, ciupercile, roşiile şi tonul. Se adaugă sosul preparat din zeama de lămâie, sare, piper şi verdeaţa tocată.
2. Supă de legume
Aveți nevoie de: un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă, două foi de varză, câteva bucheţele de conopidă, trei cartofi, o ţelină, 50 g unt, pătrunjel, smântână, eventual crutoane dar cu moderație fiindcă au densitate calorică mare.
Morcovii, țelina și rădăcina de pătrunjel se taie mărunt sau se dau pe răzătoarea mare. Tocați, apoi, mărunt, ceapa și varza. Puneți într-o oală untul și legumele, cu excepția conopidei și cartofilor, și lăsați-le să se înmoaie bine. Adăugați, apoi, apă, cartofii și conopida și puneți-le la fiert. La final, adăugați pătrunjelul tocat, maximum 2 linguri de smântână și, eventual, crutoanele.
3. Ghiveci de legume
Aveți nevoie de: două cepe, un morcov, pătrunjel rădăcină, o ţelină, 100 g varză, o conopidă, 100 g fasole verde, 100 g mazăre, doi ardei graşi, o vânătă, doi cartofi, un dovlecel, trei roşii, 200 ml ulei, de preferință de măsline, sare, ideal să fie de mare.
Legumele se curăță și se taie. Ceapa se călește în puțin ulei. Peste ea se adaugă, pe rând, morcovul, varza, pătrunjelul, fasolea, mazărea şi restul legumelor, sarea şi roşiile. Adăugați apă călduță apoi băgați cratița acoperită la cuptor, la foc potrivit, mișcând din când în când vasul.
Poftă bună!
Si dacă lucrezi pe șantier câte porții trebuie să mănânci? cate 5 din fiecare?