Ai citit deja de o mie de ori că alimentele din comerț nu sunt sănătoase pentru că au mulți conservanți, celebrele E-uri. Și așa este, de cele mai multe ori. Dar ce rost are o viață sănătoasă dacă nu poți să-ți satisfaci plăcerile, nu?! 🙂
Tocmai de asta am zis să vă dau câteva ponturi ca să alegeți varianta cea mai puțin nocivă, sau care îngrașă cel mai puțin, pentru ceea ce cred eu că sunt cele mai populare 10 alimente.
1. Mezeluri
Da, am zis de multe ori că, dacă vrei să nu ai celulită și colăcei în jurul taliei, nu trebuie să mănânci carne procesată. Unele produse, însă, sunt foarte gustoase plus că reprezintă o variantă atât de comodă. Alegeți variantele cu maximum 20% grăsime și de calitate. Adică uitați-vă bine pe etichetă la ce conțin. Cu cât mai multă carne, cu atât mai bine. Știu, sunt și scumpe. Evident că există și explicație pentru asta. Chiar și așa, însă, nu exagerați! Câteva feliuțe sunt în regulă. Și vă recomand preferatul meu: salamul de Sibiu.
2. Cârnați
Dacă tot nu vă puteți abține, faceți-i singuri, acasă, adică fără conservanți, și folosiți carne cât mai slabă și dintr-o sursă de încredere. Tocmai că e grea partea cu grăsimea, nici aici nu exagerați! Și puneți-i pe grătar. Vă implor, nu-i prăjiți în ulei!
3. Pâine,făină, paste, cereale
Pâine și făină albă în niciun caz pentru că făina albă are indice glicemic mare. Deci pâinea să fie neagră, din făină integrală. Și cel mai bine ar fi să vi-o faceți singuri. Acum chiar nu mai este atât de complicat. Au apărut roboți de bucătărie foarte simplu de folosit.
Și, dacă tot suntem la făină, mălaiului i se aplică aceeași regulă: varianta integrală e cea sănătoasă. Cel instant, mult mai ușor de folosit, are indice glicemic foarte mare.
La fel și cu pastele. Alegeți variantele integrale, din grâu dur.
Cerealele, de asemenea, integrale și cât mai simple: fără glazuri sau adaosuri. Coloranții sunt aditivi la fel de periculoși precum conservanții.
4. Biscuiți
Un alt aliment foarte popular. Alegeți, și în acest caz, variantele cât mai simple, din făină integrală, cu un conținut ridicat de fibre, nici prea dulci, nici prea sărați.
Crackerșii integrali sau din semințe sunt foarte buni dar fiți atenți la cantități. Deshidratarea presupune că au aport de calorii mult mai mare decât aceeași cantitate de pâine.
5. Orez
Nu cel alb. Alegeți variantele cu bob lung, basmati, brun, roșu, negru.
6. Carne și pește
Proaspete! Nu congelate!
7. Brânzeturi, lactate, margarină etc
Fie că vorbim de brânză, cașcaval, lapte sau iaurt, alegeți variantele simple, cu un conținut cât mai mic de grăsime. Nu brânză topită, nu cașcaval feliat cu o consistență asemănătoare cu a brânzei topite, nu margarină. Folosiți unt cu un conținut cât mai redus de grăsime.
Citiți si articolul despre cum se consumă lactatele pe care îl găsiți AICI. Veți afla totul, de la cantități până la combinații cu alte alimente.
8. Legume și fructe
Cât mai proaspete, nu conservate și în niciun caz variantele deshidratate. Acestea conțin o proporție mult mai mare de zahăr la același gramaj decât fructele proaspete. De asemenea, alegeți-le pe cele de proveniență din UE pentru că sunt mult mai controlate și regulile sunt mult mai stricte. Cele din afara UE poti fi injectate cu substanțe care să le mențină aspectul de proaspăt.
9. Ulei
Și aici calitatea este foarte importantă. Nu le folosiți la prăjit pe cele pe care scrie clar că nu sunt pentru asta. Cel mai bun, pentru asta, e uleiul din porumb. Pentru salate, ulei de măsline extravirgin, de in, cânepă etc
10. Zahăr
Brun nu alb, sau înlocuitori naturali. În niciun caz să nu-l înlocuiți cu îndulcitori artificiali sau sirop de porumb. Sunt foarte nocivi.
DE 9 ANI NU MANANC SALAMURI,BRANZETURI AFUMATE,MUSCHI FILE AFUMAT,PAINE ALBA,LAPTE GRAS,ZAHAR ALB,CAFEA,COCA COLA,SUCURI ETC SI MA SIMT F.BINE. IN PRIVINTA PAINII NEGRE…AM REZERVE,DEOARECE PUSA IN APA COLOREAZA APA IN …BEJ SAU MARO..DECI ARE COLORANTI ALIMENTARI.