Exercițiile de stretching sunt cele menite să îmbunătățească flexibilitatea mușchilor dar și a articulațiilor. Beneficiile sunt nenumărate pentru corp, le-am explicat pe larg în articolul pe care îl puteți citi AICI, am detaliat modul în care îmbunătățesc viața sexuală în postarea pe care o găsiți AICI.
Pe scurt, însă, vă veți simți mai bine, în general. Mai ales dacă aveți o viață sedentară și cu multe ore petrecute la birou. Durerile de mușchi, gât și spate cu siguranță vor dispărea. Cel mai simplu exercițiu de stretching este atunci când vă întindeți dimineața. Este un gest involuntar la care vă împinge corpul pentru că vă spune că are nevoie de întindere. Începeți prin a face acest gest timp de 30 de secunde.
Exercițiile de mobilitate ajută la făcut șpagatul, sfoara, podul și alte figuri de genul acesta. Și DA, se poate la orice vârstă! Eu, de exemplu, am făcut prima dată în viața mea șpagatul la 32 de ani. Chiar dacă nu te interesează să le faceți pe astea, adică să ajungeți la un grad atât de mare de flexibilitate, pentru sănătatea ta este esențial să-ți menții articulațiile mobile.
Trebuie, însă, să cunoașteți câteva chestiuni de esențiale când vă decideți să vă apucați de stretching.
Reguli de bază
1. Încălziți-vă bine mușchii și articulațiile
Ideal este să faceți exercițiile pentru flexibilitate după antrenament. Un exemplu pentru începători, cu foto și video, găsiți AICI.
Dacă nu, măcar câteva exerciții de încălzire este obligatoriu să faceți. Tutorial video pentru 4 minute de încălzire aveți AICI. Dacă nu faceți antrenament, însă, trebuie să prelungiți perioada de încălzire. Faceți-le pe cele date de mine de 3-4 ori. Este foarte important pentru a evita accidentări care vă vor scoate din uz pentru o perioadă lungă de timp.
2. Nu exagerați și ascultați-vă corpul
Perioada optimă pentru stretching este de 15 minute, după părerea mea. Dar începeți de la 5 minute și prelungiți treptat, după ce înțelegeți care-i treaba și corpul devine tot mai antrenat.
Antrenarea flexibilității este despre răbdare! Nu exagerați și opriți-vă imediat ce simțiți durere acută. Trebuie să simțiți întindere dar nu durere acută!
3. Forțați-vă de fiecare dată limitele câte puțin
Mișcările de stretching se execută lent și cu răbdare. Odată ce ați ajuns la întinderea maximă pentru nivelul dvs., încercați să mai forțați încă puțin dar fără să simțiți durere acută. Apoi mențineți poziția între 30 și 60 de secunde, în funcție de cât de avansați sunteți.
4. Respirația este foarte importantă
Ca pentru orice tip de exercițiu, de altfel. Indiferent ce fel de mișcare faceți, este foarte important să nu uitați să respirați. Și să învățați să o faceți corect. Te va ajuta în toate activitățile și-ți vei crește și capacitatea plămânilor.
Cum să respiri corect
- Respirați adânc pe nas și expirați de două ori mai lung pe gură, încordând mușchii abdominali pentru a elimina aerul. Este regula de bază.
- În cazul exercițiilor de stretching, odată ce simțiți plămânii plini, mai inhalați aer în partea superioară a bustului.
- Eliminați mai întâi aerul din partea superioară a bustului și mai păstrați puțin plămânii plini.
- Expirați conform regulii de la primul punct.
Acum că ați înțeles toate regulile și ați învățat și să respirați, să trecem la treabă. Iată tutorial video cu 5 exerciții de stretching pentru începători. Pe canalul meu de YouTube, găsiți și alte exerciții și antrenamente. Deci abonați-vă 🙂 Dacă nu intenționați să vă apucați de stretching, vă spun că la final fac șpagatul :))
Succes!
Bunăziua! Și tot aceste exerciții te ajuta să faci și sfoara.
Te ajuta mai mult la spagat. Ajuta si la sfoara dar ar mai trebui si altele in plus. Cu sfoara e mai complicat. Trebuie mai intai sa poti face spagatul si chiar si atunci trebuie multa munca sustinuta, adica zi de zi pe o perioada de timp nedefinita. Tine de calitatile fizice ale fiecaruia