Am pe blog un articol dedicat despre cauzele oboselii, pe care îl puteți citi AICI, și mă refer la obiceiurile zilnice nu la stări patologice, adică boli. Așadar nu mai reiau discuția despre cauze ci mă voi concentra pe partea de alimentație.
Oboseala indică o lipsă de vitamine și minerale, în special a vitaminelor D și B12 și a fierului, lipsa fierului provocând anemia. Așa se explică și lipsa de energie și oboseala femeilor în perioada menstruală, pentru că pierd mult fier. Așadar, în această perioadă, este indicat să ia suplimente care să compenseze această pierdere.
Excesul de cofeină duce și el la oboseală. Știu, beți cafea tocmai pentru a avea mai multă energie și pentru a vă crește capacitatea de concentrare. Ceea ce este corect dar doar până la un anumit punct. Excesul duce la creșterea tensiuni arteriale și a activității cardiace iar, din acel punct, și efectul va fi unul contrar.
Așadar alimentația este foarte importantă și poate face diferența între un om performant până la ore târzii și unul care începe să nu mai dea randament de pe la mijlocul zilei.
Prima regulă este: un mic dejun consistent. Este masa care trebuie să-ți asigure energia necesară pentru cea mai importantă parte a zilei. Așa că trebuie să fie și cea mai consistentă. Partea bună este că ai toată ziua la dispoziție să consumi ce ai mâncat, deci poți chiar să te și răsfeți. Iată deci 5 alimente/băuturi, sau categorii de alimente, care au, în mod special, proprietăți revigorante.
1. Ananasul
Ananasul nu doar că este gustos dar este inclus și în rândul plantelor medicinale. Conține un complex de vitamine, magneziu, fier, potasiu și proteine care are un efect revigorant, relaxant, fiind un remediu natural excelent împotriva depresiilor, dar este și foarte bun pentru curele de slăbire. Tocmai fiindcă este atât de minunat, îi voi dedica ananasului un întreg articol viitor.
2. Ceaiul verde
Despre minunile pe care le face ceaiul verde am scris un articol separat pe care vă invit să îl citiți AICI. Pe lângă o sumendenie de alți compuși care ajută și la cure de slăbire dar și la multiple afecțiuni, nu le mai reiau fiindcă le-am detaliat în articolul indicat mai sus, ceaiul verde conține și cofeină. Partea bună e că nu în cantitate atât de mare încât să provoace efectele negative descrise în cazul cafelei, dar suficientă încât să te revigoreze.
3. Pătrunjelul
Și el inclus tot în categoria plantelor medicinale, cu atât de multe efecte benefice pe care le-am detaliat în articolul pe care îl găsiți AICI, are un conținut ridicat de fier și de vitamina C, și ea esențială în combaterea oboselii. Vă spun doar un singur lucru care s-ar putea să vă uimească: din pătrunjel vă luați mai multă vitamina C decât din lămâi, portocale sau varză.
4. Alimentele bogate în proteine și Omega 3
Proteinele îți oferă energie pe o perioadă îndelungată de timp. Adică cele din carne slabă și ar mai fi toată gama de nuci. Atenție, însă, în cazul acestora din urmă, că sunt adevărate bombe calorice. Deci nu mâncați mai mult de 50 de grame, ca gustare între mese.
Peștele, pe de altă parte, cel oceanic, este, pe lângă sursă de proteine, și sursă de acizi grași Omega 3 care cresc nivelul de energie. Concluzia acestui punct: mâncați pește! Somon, ton, sardine etc
5. Carbohidrații complecși
Carbohidrații simpli sunt foarte buni atunci când ai nevoie de un puseu de energie, însă aceasta se eliberează rapid. Cei complecși, pe de altă parte, mențin nivelul de energie ridicat mai mult timp. Carbohidrați complecși conțin dovleceii, morcovii și cartofii. În cazul cartofilor, indicați sunt cei dulci, adică noi. Și nu! Nu mă refer la cartofi prăjiți. 🙂