De vorbă cu doctorul: sfaturi pe ultima sută de metri de post, ca să nu ajungi la spital

Ieri stăteam de vorbă cu medicul Tudor Ciuhodaru, conferenţiar universitar doctor Tudor Ciuhodaru, fostul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi, Pentru noi, cei din presă, Pupu de la UPU, pentru că aşa îşi semnează toate mesajele. Când lucrezi la ştiri, în mod inevitabil ajungi să cunoşti mai toţi şefii de UPU şi ATI din ţară, nu doar din Bucureşti. De departe vedetele acestui domeniu sunt doctorul Ciuhodaru de la Iaşi şi doctorul Bacalbaşa de la Galaţi.

joia de spital

Dar, să revenim la discuţia pe care o aveam ieri cu dr Ciuhodaru. Din una în alta, îmi spunea că urmează una dintre cele mai aglomerate zile de la Urgenţă: joia mare. Asta dacă n-o să fie întrecută de vinerea mare. Sinceră să fiu, mă aşteptam să fie aglomeraţie la Urgenţă în timpul celor trei zile de Paște, consecința dezmățului culinar mai ales în cazul celor care au ținut post.

Cică, totuși, ultimele zile de post sunt cele mai periculoase. Se dublează numărul de persoane care ajung la Urgență cu stări lipotimice, adică leșinate, față de o zi normală. Se DUBLEAZĂ!

Explicația dată de doctorul Ciuhodaru este că foarte mulți români, cei mai mulți, nu știu să țină post. La care se adaugă faptul că mănâncă alimente de proastă calitate. Adică, trecerea bruscă de la alimentația bazată pe proteină animală la una în care predomină carbohidrații și vegetalele produce dezechilibre în organism care agravează alte afecțiuni existente. Plus că aditivii din alimentele de post cică provoacă reacții alergice multor persoane. Nici asta nu știam, sincer.

Acum, ce spune doctorul Ciuhodaru despre cum se ține postul în mod corect. În primul rând, trebuie să ții cont de vârstă, cât efort fizic depui, starea de sănătate dar și afecțiunile pe care le-ai avut în trecut și care pot recidiva. Așadar

Cele 4 reguli ale postului corect

1. Mănâncă echilibrat

Adică include în regimul tău proteine vegetale (soia, cartofi, cereale integrale), fructe pentru aport glucidic, lipide (uleiuri şi margarine vegetale, nuci, seminţe) dar şi vitamine, în principal din fructe şi legume proaspete;

2. Adaptează-ți aportul caloric la necesităţile organismului dar nu cu orice

Dacă faci efort fizic intens sau ești gravidă, trebuie să te hrănești corespunzător dar nici să nu provoci un exces caloric mâncând prea multă dulceață, nuci, făinoase, pâine sau fasole

3. Ţine cont de alte afecţiuni

Adică metabolice (diabet), cardiovasculare și, ATENȚIE, neuropsihice (nevroze și depresii). Cică postul te poate deprima și mai tare. 🙂

4. Program de masă regulat

Adică să iei cele 3 mese principale ale zilei şi ideal ar fi şi 2 gustări, ca să eviți scăderea bruscă a glicemiei. (hipoglicemie)

Ce alimente recomandă doctorul în post

Cea mai la îndemână alegere: carbohidrații. Adică paste, cartofi, pâine, derivate din porumb. Legumele, salatele și fructele proaspete trebuie să facă parte din alimentația oricum deci cu atât mai mult în Post dar produsele care le imită pe cele de origine vegetală sunt o soluție, în această perioadă: soia, pate sau cașcaval vegetal.

Mai multe sfaturi şi informaţii de la medicul Tudor Ciuhodaru puteţi găsi pe blogul său http://medicalnet.ro/blog/ciuho/

Este foarte simpatic şi foarte activ pe internet şi Facebook.

4 thoughts on “De vorbă cu doctorul: sfaturi pe ultima sută de metri de post, ca să nu ajungi la spital

  1. Interesant faptul ca si Ciuhodaru si Bacalbasa sunt de formatie anestezisti. ATI = anestezie, terapie intensiva ii zicea pe vremea mea. Ce vreau sa spun este ca in “mentalul colectiv” anestezistul este “inferior” chirurgului, fapt confirmat de “onorariul” mai mic pe care il primeste (sau nu). Parerea mea este contrarie si am si eu experienta unor zeci de mii de interventii chirurgicale. Si cu anestezie generala (nu “totala”, Doamne fereste) si cu anestezie locala. Anestezia generala iti da un “confort” deosebit in timpul operatiei si tie ca chirurg si mai ales pacierntului, iar daca acesta e un copil nu mai vorbesc. Dupa mine anestezia generala e un “mers pe sarma” intre somn si moarte. Cazurile de la Colectiv au fost preluate initial de anestzisti si apoi de chirurgii plasticieni sau de alta specialitate. De aceea eu am un respect deosebit fata de acesti specialisti. Si cata carte trebuie sa invete pentru a fi un bun specialist. Jos palaria.

  2. In mod normal, n-ar trebui sa ma ingras de sarbatori, doar mananc la fel ca in celelalte zile, poate un pic mai multe dulciuri. Cred ca sederea in pat e de vina, unde sa ard friptura, cozonacul si ouale? Obligatoriu trebuie sa ies din casa, dar nu pentru vreo vizita. Dar ploua, sau va ploua… Andreea, sarbatori frumoase, mai vin pe la tine, imi place!

Comments are closed.