Când vine vara, apare des aproape o disperare de a arăta cât mai bine în costum de baie. Pe de o parte, e de înțeles. Una e să umbli acoperit(ă) și să fii singura(ul) care te vezi cu celulită, colăcei în jurul taliei și mai multe kg decât ți-ai dori și alta e la plajă, în public, unde lumea nu prea are altceva de făcut, în timp ce se prăjește la soare, decât să se uite în jur și să analizeze.
Teoretic, vara toți slăbim. Problema e că, în multe cazuri, pierderea în greutate vine doar din deshidratare, ceea ce nu e deloc bine, mai ales la temperaturi înalte. Plus, obiceiul de a te răcori cu înghețată sau bere nu face decât la acumularea de grăsimi. Cum faci să previi asta ba, mai mult, să slăbești? Iată 3 trucuri foarte simple:
1. Bea mai multă apă
Vara este obligatoriu să faci asta fiindcă pierzi apă prin transpirație. Partea bună este că, dacă bei mai multă apă, vei mânca mai puțin. Dacă nu te hidratezi cum trebuie, se va acutiza și senzația de foame pentru că, așa cum am mai explicat, de foarte multe ori confundăm setea cu foamea.
Așadar, pe de o parte, ai grijă să ai în permanență la tine o sticlă cu apă din care să bei câte puțin și constant pe parcursul zilei. Apoi, când simți că ți-e foame, bea mai întâi un pahar cu apă și mănâncă abia după jumătate de oră, dacă senzația persistă.
2. Fructele-minune de sezon
Cireșe, caise, piersici, pepene roșu, vișine, dacă suporți bine gustul acru. Fac minuni pentru siluetă și sănătate, fiind pline de vitamine și minerale de care corpul tău are mare nevoie, mai ales în timpul verii. Ideea, însă, e să le mănânci în prima parte a zilei, separat și la distanță de 2 ore de orice altă masă. De ce? Pe de o parte deoarece conțin fructoză care, dacă nu ești atent(ă) îngrașă și, pe de altă parte, fiindcă pot îngreuna digestia. Le poți consuma ca gustare sau să înlocuiești cu o masă de fructe micul dejun sau prânzul.
Dacă îți place iaurtul cu fructe, fă-ți-l singur(ă). Nu mânca din cel din comerț care conține orice mai puțni fructe. Folosește iaurt grecesc cu 10% grăsime, în care adaugi fructele preferate. Este una dintre alegerile mele preferate la micul dejun și-mi place să adaug și migdale. De ce spun fructe de sezon? Fiindcă ai ocazia să le cumperi din surse sigure și tocmai pentru că e sezonul lor să nu fie pline de pesticide și alte prostii.
3. Înghețata care nu îngrașă
Și că să vă spun să renunțați la înghețată vara e un demers inutil. Ce-ar fi vara fără înghețată?! Mai întâi vă voi spune adevărul despre înghețată și apoi vă dau și soluția. Mi-am propus, cu acest blog, să vă ajut nu să vă dojenesc. 🙂
Iar adevărul este că, din păcate, nu e prea bine să mănânci înghețată pe căldură. Explicația este că, poate părea paradoxal, pe vreme caniculară, corpul nostru are nevoie de cald, nu de rece. Recomandate sunt ceaiurile călduțe, fresh-urile din fructe sau iaurturile. Înghețata, fiind rece, provoacă organismul la autoreglare așa că acesta va produce mai multă căldură și temperatura sa va crește, în loc să scadă.
Care este soluția?
Să o mâncați încet, s-o țineți în gură până se topește și nu mai e la fel de rece și abia apoi s-o înghițiți. În plus, fiți foarte atenți(e) la ingrediente, atunci când o cumpărați. Cel mai probabil conține mult zahăr iar cantitatea recomandată de zahăr pe zi este de 40 de grame. De asemenea, nu alegeți produsele light, adică degresate. Scăpați de grăsime însă acestea conțin o cantitate și mai mare de zahăr.
Și faceți-vă propria înghețată! Mai ales dacă o dați copiilor. Cea din comerț conține mulți conservanți și coloranți, celebrele E-uri care, după cum știți, sunt periculoase pentru sănătate. Și în niciun caz nu o cumpărați din surse care nu vă pun la dispoziție ingredientele. Cum ar fi aparatele de la colț de stradă. Veți spune că e foarte complicat să vă faceți singuri înghețata. Vă contrazic. Și vin și cu soluția foarte simplă:
Rețetă de înghețată de la dr. Menci
Desigur, în materie de nutriție vă recomand sfaturile profesorului Gheorghe Mencinicopschi. Cea mai simplă variantă este folosirea iaurtului, în care puneți măr tăiat cubulețe, cu tot cu coajă, și alte fructe care vă plac. Puteți adăuga puțină sfeclă roșie pentru a-i da o culoare frumoasă. Amestecați totul în blender, până capătă o consistență cremoasă și omogenă. Băgați amestecul la congelator.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.