A venit vara, ba chiar ne confruntăm cu câteva zile de caniculă, deci ne așteptăm ca mulți să iasă, să găsească moduri de a se relaxa și, desigur, una dintre plăcerile multora este înghețata, în special pentru copii. Pentru a nu avea parte de neplăceri, e bine să știți la ce să fiți atenți când alegeți înghețata și o mâncați, mai ales în cazul copiilor, iar pentru cei care vor să fie siguri că mănâncă ceva de calitate, vă voi da și 2 rețete extrem de simplu de făcut acasă, foarte gustoase dar și sănătoase.
Primul lucru pe care trebuie să-l știți e că nu trebuie să exagerați cu înghețata, mai ales dacă este foarte cald afară fiindcă, poate părea paradoxal dar, în asemenea condiții, corpul nostru are nevoie de cald nu de rece. Înghețata va provoaca organismul la autoreglare așa că acesta va produce mai multă căldură și temperatura sa va crește, în loc să scadă. Deci, practic, nu vă răcoriți deloc. Dimpotrivă. Recomandate, când e cald afară, sunt ceaiurile călduțe, fresh-urile din fructe sau iaurturile. Dincolo de recomandări, însă, haideți să vedem la ce e bine să fiți atenți când mâncați înghețată. 🙂
În primul rând, la ingrediente. Cel mai probabil conține mult zahăr iar cantitatea recomandată de zahăr pe zi este de 40 de grame. De asemenea, nu alegeți produsele light, adică degresate. Scăpați de grăsime însă acestea conțin o cantitate și mai mare de zahăr. În plus, înghețata din comerț conține mulți conservanți și coloranți, celebrele E-uri care, după cum știți, sunt periculoase pentru sănătate. Iar problema este că o dați, în special, copiilor. În aceste condiții, în niciun caz nu este recomandat să o cumpărați din surse care nu vă pun la dispoziție ingredientele. Cum ar fi aparatele de la colț de stradă.
De asemenea, este important să mâncați înghețata încet, s-o țineți în gură până se topește și nu mai e la fel de rece și abia apoi s-o înghițiți. Dar cel mai sigur este să v-o faceți singuri, acasă, din ingrediente despre care puteți fi siguri că sunt proaspete și sănătoase. Iată 2 rețete simple, delicioase și care, pe deasupra, sunt și dietetice. 🙂
1. Rețeta doctorului Menci
Desigur, în materie de nutriție vă recomand sfaturile profesorului Gheorghe Mencinicopschi.
Cea mai simplă variantă este folosirea iaurtului, în care puneți măr tăiat cubulețe, cu tot cu coajă și alte fructe care vă plac. Puteți adăuga puțină sfeclă roșie pentru a-i da o culoare frumoasă. Amestecați totul în blender, până capătă o consistență cremoasă și omogenă. Băgați amestecul la congelator.
2. Înghețată cu aromă de cafea, fără zahăr
Ingrediente pentru 6 porții:
– o cutie cu lapte de cocos
– 6 curmale mari decojite (dacă sunt foarte uscate sau tari, țineți-le la înmuiat în apă caldă timp de 5 minute apoi pe scurgeți)
– 1 linguriță cu ness sau cafea pentru espresso (sau mai mult dacă doriți o aromă mai intensă de cafea) sau de cafea fără cofeină, dacă o faceți pentru copii
– ½ de lingură cu extract de vanilie
– un vârf de sare de mare
– opțional pentru topping după înghețare: fulgi de cocos sau de cacao sau ciocolată neagră topită
Mod de preparare:
– Puneți toate ingredientele în blender și amestecați până capătă o consistență cremoasă și fină apoi scuturați puțin vasul pentru a scăpa de bulele mari, dacă s-au format. Lăsați amestecul la frigider timp de 1-2 ore. Puteți folosi forme pentru a face înghețată pe băț. Puteți adăuga câțiva fulgi de cacao. Băgați la congelator. Dacă faceți înghețată pe băț, după 30 de minute de stat la congelator adăugați bețele. Scoateți de la congelator când s-a întărit și adăugați toppingul. Dacă faceți varianta pe băț, treceți formele prin apă caldă pentru a desprinde înghețata.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.