Depresia este un subiect foarte discutat, pe plan mondial, mai ales că pandemia a accentuat pentru mulți sentimentele de anxietate iar măsurile de distanțare au dus inevitabil și la o izolare socială. Nu se vorbește prea mult, însă, și de faptul că alimentația poate avea un rol foarte important și în privința acestei probleme. Despre unele alimente nutriționiștii spun chiar că te pot ajuta să fii fericit, prin stimularea producției de serotonină, calificat drept hormonul fericirii.
Cert este că depresia, anxietatea și proasta dispoziție au legătură și cu lipsa unor nutrienți importanți din organism. Este unul dintre modurile în care corpul traduce lipsurile de care duce. Lipsa acidului folic sau a vitaminelor din complexul B sunt asociate de mulți specialiști cu stările depresive.
Așadar, logic, o parte a soluției este să mâncați alimente bogate în vitamine și minerale. Iată 5 exemple:
1. Fructele și legumele roșii
Conțin foarte mulți antioxidanți, sunt ușor de digerat și energizante, ceea ce nu poate decât să inducă o stare de bine. Spre deosebire de alte fructe și legume, conțin licopen, un antioxidant cu puternic efect antiiflamator.
2. Toată gama de semințe și nuci
Grăsimile sunt esențiale pentru sănătatea sistemului nervos iar semințele și nucile sunt cele mai bune surse de grăsimi sănătoase. În plus, au aport ridicat de vitamina E, a cărei lipsă este asociată de mulți specialiști cu stările depresive și bolile neuro-degenerative.
3. Peștele oceanic
Datorită conținutului ridicat de grăsimi sănătoase, acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6, explicația fiind aceeași ca la punctul anterior. Iar în această categorie includ somonul, sardinele, tonul sau fructele de mare.
4. Cacao
Și ciocolata cu un conținut cât mai mare de cacaco, desigur. Adică peste 70%. Este foarte bogată în polifenoli, un tip de antioxidanți care induc stare de bine și de calm.
5. Fructele și legumele verzi
În special cele cu frunze verzi, gen spanac, varză, salată. Au conținut mare de acid folic, despre care vă spuneam la începutul articolului că are un rol important în sănătatea sistemului nervos.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.