Dacă există printre voi persoane care vor să se apuce de făcut mișcare, și sper să fiți cât mai mulți, dar nu vreți să mergeți la sală, din motive diverse, n-aveți bani, timp, nu vă place să vă vadă altcineva fie pentru că vă e rușine de felul în care arătați, că nu aveți condiție fizică sau pur și simplu nu vă place să stați printre necunoscuți, aveți fie varianta mersului în parc, pentru alergare, sau să vă antrenați acasă. Eu așa am început și, așa cum am mai spus, așa fac și în continuare.
Chiar dacă nu vă puneți problema să vă apucați de sport de mâine, păstrați articolul ăsta și nu respingeți total posibilitatea, măcar pentru viitor. Mișcarea e sănătate curată și cu cât înaintați în vârstă veți înțelege asta. Sau dacă veți ajunge, Doamne ferește, în situația să aveți nevoie de vreo operație sau vă veți confrunta cu vreo boală gravă. Și vă va părea rău că nu ați făcut un minimum de efort.
Pașii unui antrenament eficient
1. Încălzirea
Este foarte important să vă încălziți, mai ales dacă sunteți începători. Vă feriți de accidentări, veți fi mai eficienți plus că încălzirea se face cu exerciții de tip cardio care sunt foarte bune când vreți să slăbiți. 4 minute sunt suficiente. Iată și un exemplu:
2. Exerciții pentru toate grupele de mușchi
Este important să vă antrenați tot corpul, chiar dacă, de exemplu, vă interesează doar să aveți abdomen plat. Deși partea cu abdomenul este printre cele mai dificile. La fel și cu picioarele. Câți umflați cu pompa la sală n-ați văzut, cu balon fix sub pieptul pleznind eventual de tot felul de prafuri? Sau cu picioare ca de găină leșinată. :)) Nimic nu mi se pare mai ridicol.
Trebuie să aveți grijă de tot corpul vostru plus că doar așa veți obține un aspect armonios. Așadar, chiar dacă nu faceți în același antrenament exerciții și pentru abdomen, și pentru fund, picioare, piept și brațe, aveți grijă să vă ocupați măcar o dată pe săptămână de fiecare. Chiar dacă insistați pe părțile care vă interesează în mod special.
De asemenea, foarte important este să variați exercițiile și să le combinați în rutine diferite. În special abdomenul și fesierii au nevoie în permanență de provocări. Odată ce au apucat să se obișnuiască, efectele vor înceta să mai apară. Tocmai de asta, pe canalul de YouTube am pus filmulețe diferite cu exerciții pentru principalele grupe de mușchi.
Le puteți combina în funcție de chef și de scopurile voastre. Pentru a vă da seama în ce fel, iată și un antrenament complet.
3. După antrenament, stretching
Scopul exercițiilor de stretching este creșterea flexibilității. De asemenea, ajută la sfoară, șpagat etc ca să vă dați mari în fața cunoscuților. :)) Eu le fac la finalul antrenamentului pentru că e foarte important ca musculatura să fie încălzită foarte bine pentru ele. Altfel, nu vor fi la fel de eficiente plus că riscați să vă accidentați. Iată și o rutină pentru începători.
Mare atenție, însă! Ideea la stretching este să forțați de fiecare dată câte puțin, pentru a evolua, dar trebuie să vă opriți dacă apare vreo durere acută! Nu e de glumă. Vă puteți accidenta. Veți fi nevoiți să luați pauză destul de lungă și veți pierde și rezultatele câștigate până atunci. Pentru că, din păcate, flexibilitatea nu este un bun câștigat pe vecie. Trebuie antrenată constant, plus că o pierdem odată cu vârsta. Asta e. Tinerețea e lucru mare. 🙂
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.