Deși nutriționiștii insistă că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, programul încărcat și plăcerea de te recrea la un restaurant fac din cină, pentru mulți, un moment foarte important. Este însă masa la care trebuie să fii cel mai atent(ă) pentru că-ți poate afecta cel mai tare silueta. Câteva reguli simple, însă, pot ajuta pe oricine să se bucure de cină fără să-și facă griji că se îngrașă. Și nici nu mi se pare că sunt greu de aplicat.
Când se ia cina
Nu îți voi da o oră fixă, celebra ora 18, pentru că o consider irelevantă. Îți spun că ar trebui să mănânci ultima dată cu 4-5 ore înainte de culcare. Depinde și cât mănânci, desigur. Dacă nu reușești să te sincronizezi și ți se mai face foame aproape de culcare, bea apă. În cele mai multe cazuri funcționează. Dacă totuși nu-ți trece foamea și nu poți să adormi, am scris un articol, pe care îl găsești AICI, cu alimentele pe care le poți mânca noaptea când ți se face foame.
Nu te îndopa
Cina trebuie să fie o masă ușoară pentru că urmează să te odihnești și nu mai ai cine știe ce activitate. Pe lângă faptul că nu mai ai pe ce să consumi caloriile respective, nici nu vei avea un somn liniștit dacă organismul este ocupat cu digestia. Plus că îți va accentua sforăitul, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Mănâncă exact atât cât să te saturi. Avantajul în plus va fi că te vei trezi înfometat(ă) dimineața și vei lua un mic dejun așa cum trebuie: consistent adică. Și mănâncă încet. Vei observa că te vei sătura cu mai puține alimente.
Ce să mănânci la cină
Cât mai simplu. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, în cartea sa “Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm”, spune că la cină n-ar trebui să lipsească proteinele animale, dar din carne slabă de preferință pește, și legumele. Nu e bine să mâncați grăsimi, brânzeturi, amidonoase sau carne grasă pentru că sunt greu de digerat și organismul le va stoca în țesut adipos. Mai simplu: vă îngrășați.
De asemenea, nu prea au ce să caute supele la cină. Sau, oricum, să nu fie din carne. Explicația doctorului Menci este că acestea pot declanșa pusee nocturne de tensiune.
Nici alcoolul nu este indicat seara. Dacă totuși vă place, alegeți vinul roșu. 150 de ml femeile, 300 de ml bărbații.
Exemple de meniu pentru cină, de la profesorul Mencinicopschi
VARIANTA 1
- 100 g de peşte gras: somon, cod, macrou, sardină, păstrăv, hering, ton
- legume verzi
- apă minerală naturală plată
VARIANTA 2
- 100 g de fructe de mare (creveţi, caracatiţe, langustă, homar, scoici, calamar), fierte, asezonate cu sos din ulei de măsline extravirgin şi condimentat cu usturoi, suc de lămâie
- garnitură de năut, bob, hrişcă, mazăre
- apă minerală naturală plată cu suc de lămâie
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.