Ați auzit de nenumărate ori cât de sănătos este să mănânci fructe, mai ales vara, ceea ce este adevărat doar că ele trebuie mâncate în anumite condiții. Altfel, îngrașă și îngreunează digestia. Adică să fie mâncate ca masă distinctă, deci să nu le amestecați cu alte alimente, de preferat în prima parte a zilei, fiindcă au fructoză și cam îngreunează digestia și trebuie consumate la distanță de 2 ore de orice altă masă, deci în niciun caz pe ideea de ceva dulce la finalul mesei.
De asemenea, sucurile făcute în casă din fructe trebuie luate în calcul cu aportul lor caloric și de zahăr, să le faceți prin presare nu centrifugare și să le îndoiți cu apă plată. În acest context, m-am gândit că e util să vă dau o listă a conținutului de zahăr pentru o serie de fructe. Vă ajută și dacă le folosiți pentru îndulcit prăjituri, în loc de zahăr.
- Lămâii verzi 1,1 g/fruct mediu
- Lămâii 1,4 g/fruct mediu
- Caise 3,2 g/fruct mediu
- Afine 4 g/ceașcă
- Kiwi 6 g/fruct mediu
- Zmeură 5 g/ceașcă
- Prune 7 g/fruct mediu
- Căpșuni 7 g/ceașcă
- Mure 7 g/ceașcă
- Grepfrut 8 g/o jumătate de fruct mediu
- Portocale 9 g/fruct mic
- Pere 9 g/fruct mediu
- Nucă de cocos 5 g/ceașcă cu pulpă mărunțită
- Avocado 1,2 g/fruct mediu
- Smochine 10 g/fruct mare
- Piersici 13 g/fruct mediu
- Cireșe 13 g/ceașcă
- Struguri 15 g/ceașcă
- Coacăze 15 g/ceașcă
- Ananas 16 g/ceașcă
- Pepene roșu 16 g/1/16 dintr-o felie mare
- Mere 19 g/fruct mediu
- Banane 17 g/fruct mare
- Rodii 39 g/fruct mediu
- Pepene galben 43 g/fruct mediu
- Mango 46 g/fruct mediu
- Curmale 93 g/ceașcă
- Stafide 98 g/ceașcă
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.