Multe persoane se plâng că nu reușesc să slăbească sau că se îngrașă deși țin cură de slăbire sau nu mănâncă mult. Sau că dietele nu au rezultate suficient de satisfăcătoare. Există lucruri pe care le poate face oricine pentru a intensifica acțiunea curei de slăbire deci și apariția rezultatelor. Iată 8:
1. Mănâncă mai simplu
Simplitatea este cheia unei nutriții deștepte deci te va și ajuta să slăbești mai repede. Renunță la mâncărurile complicate și la variantele rafinate ale alimentelor (ex: zahăr rafinat, făină albă, orez alb etc.). Mănâncă doar un singur fel de mâncare la o masă, fără celebra formulă “felul 1, felul 2 și desert” și mănâncă la aproximativ 2-3 ore de masa precedentă. Iar dacă mai și respecți regulile de combinare a alimentelor, pe care le găsești AICI, deja succesul este garantat.
2. Mănâncă proteine și fibre cât mai des
Proteinele intensifică metabolismul, fiindcă organismul depune mai mult efort pentru a le descompune, iar fibrele favorizează digestia. Este important ca proteinele din carne să fie însoțite și de vedeață la fiecare masă, deoarece verdeața ajută procesele de metabolizare a proteinelor și asimilarea de nutrienți.
3. Elimină alcoolul
Nu zice nimeni să renunți definitiv la alcool, dar în timpul curei de slăbire este un lucru esențial fiindcă alcoolul este o sursă uriașă de calorii goale, îngrășând și provocând poftă de mâncare, în general, dar și pentru anumite gusturi: dulce, sărat etc
4. Nu mânca după 9 seara
Decât dacă ai o activitate nocturnă. Altfel, e bine să nu-ți alimentezi organismul atunci când nivelul de activitate scade deci nu mai ai pe ce să consumi caloriile. După această oră, e indicat să bei doar ceaiuri și apă dar, dacă te-ai alimentat corect și constant pe timpul zilei, nici nu vei simți nevoia să mai mănânci noaptea.
5. Bea mai multă apă
Nu doar fiindcă apa este absolut esențială pentru funcționarea organismului, fiecare celulă având nevoie de ea, dar deshidratarea este de multe ori interpretată drept poftă de mâncare: pe scurt, confundăm setea cu foamea. Bea constant apă pe tot parcursul zilei iar, când ți se face foame, bea un pahar de apă în loc. Dacă după jumătate de oră tot îți este foame, atunci mănâncă. După masă, însă, așteaptă tot o jumătate de oră înainte să bei din nou. E mai bine pentru digestie.
6. Bea cafea
Cafeaua este chiar bună când ții cură de slăbire, desigur dacă este simplă și îndulcită corect. Nu cu lapte sau alte variante cu adaosuri de arome, gen capuccino, moccaccino și ce s-o mai fi inventat. Cafeaua inhibă pofta de mâncare și îți dă energie pentru a te antrena mai mult și mai bine. Și dacă tot am ajuns la partea cu antrenamentele…
7. Antrenează-te deștept
Când vine vorba despre antrenamente, câteodată mai puțin înseamnă mai mult. Adică, în loc să petreci ore în șir făcând exerciții ușoare, alege varianta antrenamentului pe intervale: perioade scurte de antrenament executat la intensitatea ta maximă, apoi perioadă scurtă de repaos și apoi o iei de la capăt. Este principiul care stă la baza metodei HIIT (High Intensity Interval Training) și e foarte bine să adaugi și greutăți la exerciții. De exemplu: 50 de secunde de antrenament intens, cu 10 secunde pauză.
8. Odihnește-te
Probabil trebuia să încep cu acest punct. :)) Lâsănd gluma, însă, mulți nu realizează cât de importantă este odihna pentru organism, să-i dai timp să se refacă. Fără acest timp, se vor declanșa mecanismele de autoapărare ale acestuia, adică să-și încetinească procesele, inclusiv cele metabolice, și să se apuce de făcut provizii, sub formă de depozite de grăsimi firește.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.