Mă refer la o siluetă decentă și o greutate care să nu pună în pericol sănătatea. Așadar, ponturile de mai jos, dacă le aplicați, puteți să nu vă mai concentrați la calitatea sau cantitatea mâncării și veți arăta decent, cu siguranță. Așadar, pentru cei care nu se pot abține de la anumite alimente sau sunt prea stresați să se mai poată concentra la ce și cât mănâncă, iată cele 8 trucuri, nu neapărat reguli, ajutătoare:
1. Mese regulate
Mâncatul haotic este unul dintre principalele motive ale îngrășării. Din cauza lui, ajungem să consumăm o cantitate mult mai mare de alimente decât ne-am dori sau am avea nevoie. Impuneți să mănânci de 5 ori pe zi, 3 mese mai ample și 2 gustări, la distanță de 2-3 ore una față de cealaltă și să nu pleci de acasă nespălat(ă) pe dinți și fără să fi mâncat ceva. Orice, oricât de puțin.
2. Stabilește clar ce și când mănânci și fără ronțăit între mese
Nu neapărat să-ți faci planul de acasă cu ce vei mânca toată ziua, dar atunci când a venit ora la care ai stabilit să mănânci, musai să ții cont de regulile prezentate aici. Impune-ți să nu faci excepții și abține-te de la ronțăit între orele stabilite. E doar o chestie de voință, la început, apoi corpul se va adapta și-ți va cere singur să-l alimentezi la orele respective.
3. Carbohidrații în prima parte a zilei, proteine seara
E chestie de logică: profită de activitatea pe care o ai, indiferent cât de multă sau puțină este. Făinoasele, prăjiturile, patiseria, biscuiți, tot felul de ronțănele, cartofii prăjiți, fast-food-ul, dacă nu poți renunța la ele, mănâncă-le dimineața, dacă se poate. Oricum, în prima parte a zilei, pentru a avea pe ce să le consumi.
Cina fă-o cât mai simplă: carne cu legume și salată. Fără sosuri de brânză, crutoane sau alte minuni. Și în niciun caz garnitură de cartofi sau orez la carne.
4. Mănâncă un singur fel de mâncare
Fără felul 1, felul 2 și desert la aceeași masă. Un singur fel de mâncare. Desertul, fie că e vorba despre fructe sau dulciuri, e masă separată, în prima parte a zilei.
5. Respectă regulile de combinare
Așa cum am mai spus de multe ori, cel mai frecvent, combinațiile proaste ne îngrașă, nu alimentele în sine. Și, pentru ca lucrurile să fie cât mai simple, profesorul Gheorghe Mencinicopschi a conceput un tabel al combinațiilor. Mai simplu de atât nu se poate.
6. Mănâncă încet și porții mici
Există studii care arată că durează un interval de timp până când senzația de sațietate ajunge la creier. Așa că, mâncând repede, există foarte mari șanse să mănânci mai mult decât ai nevoie pentru a te sătura. Iar, odată ce te-ai săturat, te oprești. Oricum nu mai durează decât 2-3 ore până vei mânca din nou.
De asemenea, mulți oameni au tendința inconștientă de a termina tot din farfurie, mâncând, iarăși, mai mult decât au nevoie. Așa că pune-ți puțin în farfurie. Poți oricând să te ridici și să mergi să mai pui.
7. Bea apă cât mai des
În primul rând pentru că hidratarea este esențială pentru sănătătate fiindcă fiecare celulă a corpului nostru are nevoie de apă pentru a funcționa corect.
Apoi, deshidratarea se traduce, de foarte multe ori, în senzație de foame. Adică simțim că ne este foate deși, în realitate, ne este, de fapt, sete. Cum le puteți deosebi? Simplu. Când simțiți foame, beți mai întâi un pahar cu apă și mâncați abia după o jumătate de oră, dacă foamea nu a trecut.
În plus, aveți grijă să aveți mereu cu voi o sticlă cu apă și beți ori de câte ori vă amintiți, cât mai des, câte puțin.
8. Regula mâncatului noaptea
Este, iarăși, una dintre cauzele de îngrășare a omului modern, cu o viață stresantă și multă muncă de birou, încheiată târziu în noapte, de cele mai multe ori.
Cel mai bine este ca ultima masă să fie cu 4 ore înainte de culcare. Dar pentru că viața este rareori ideală și nu sunt de acord să vă culcați în timp ce vă roade stomacul de foame, găsiți în articolul de AICI ce puteți mânca în astfel de cazuri.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.