Există multe persoane care se plâng că se îngrașă deși nu mănâncă mare lucru sau că nu reușesc să slăbească indiferent ce ar face. Bineînțeles că, în foarte multe cazuri, acești oameni doar exagerează sau nu iau în calcul că nu întotdeauna este importantă doar cantitatea. Ce anume mănânci nu este doar un detaliu. Una este să mănânci un kg de ciocolată și alta e un kg de varză.
Dar, exceptând aceste cazuri, nu este mai puțin adevărat că există afecțiuni care provoacă îngrășarea sau care împiedică scăderea în greutate. Dacă, respectând la milimetru o cură de slăbire dată de un specialist de încredere, nu reușiți să slăbiți, atunci în niciun caz să nu vă apucați să vă înfometați! Mergeți la doctor. Este foarte posibil să aveți una dintre următoarele probleme:
1. Dereglare hormonală
Nu este o glumă. De aici și temerea unor femei că anticoncepționalele îngrașă. Desigur că nu toate. Dar această credință a apărut din cauza formelor rudimentare ale acestor contraceptive care acționau brutal asupra sistemului endocrin. Iar anticoncepționalele sunt doar un exemplu. În ziua de astăzi, calitatea, în cazul cotraceptivelor, nu mai este asociată cu un preț prohibitiv. Medicina a evoluat foarte mult. Oricum, nu luați anticoncepționale după ureche. De fapt, nu luați niciun medicament după ureche. Mergeți și consultați un medic.
2. Hipotiroidism
Iar explicația este tot în logica dereglărilor hormonale. Tiroida este cea mai importantă glandă endoctrină a corpului uman. Hipotiroidismul este ceea ce colocvial denumim “tiroidă leneșă”. Așa cum sugerează și numele, în acest caz tiroida nu produce suficienți hormoni. Și cum tiroida este responsabilă cu metabolismul glucidelor, lipidelor și proteinelor și controlul consumului energetic, vedeți că legătura este logică și directă cu creșterea în greutate.
3. Ovare polichistice
Ovarele au și ele un rol foarte important în echilibrul hormonal al organismului unei femei. Atunci când au chisturi, acestea produc un înveliș fibros dur care ajunge să acopere ovarele și pe care foliculul ovarian nu reușește să-l rupă iar menstruația nu se mai produce.
4. Sindromul Cushing
Rămânem în sfera dereglărilor hormonale. Acest sindrom apare odată cu bombardarea organismului cu o cantitate mare de cortizol sau mai este asociat cu existența unei tumori la nivelul glandei hipofize.
5. Menopauza
Nu este o boală dar implică o modificare hormonală majoră pentru o femeie. Nu toate femeile se îngrașă când intră la menopauză, dar li se întâmplă multora.
6. Medicamente
Anumite medicamente, din seria celor care acționează la nivel hormonal, pot provoca îngrășarea sau să împiedice pierderea în greutate. În afară de anticoncepționale, despre care am vorbit, ar mai fi steroizii sau antidepresivele. Cum spuneam, citiți cu atenție prospectele. Dacă au fost raportate suspiciuni de legături cu îngrășarea, sigur veți găsi scris. Și, dacă am vorbit de antidepresive, ajungem la punctul 7…
7. Depresie
Depresia vine și cu o creștere bruscă a nivelului de cortizol, denumit popular și hormonul stresului. De asemenea, cum spuneam și la punctul anterior, unele antidepresive au ca efect secundar creșterea în greutate.
8. Diabet de tip 2
Diabetul zaharat de tip 2 înseamnă că organismul nu produce o cantitate suficientă de insulină, cea responsabilă cu reglarea nivelului de zahăr din sânge. Și, poate că nu v-ați fi așteptat, chiar tratamentele pot duce la îngrășare pentru că scaderea prea mare a nivelului de zahăr din sânge produce senzație intensă de foame. Plus că o cantitate prea mare de insulină duce la situația în care celulele preiau prea multă glucoză care este transformată de acestea în depuneri de grăsimi.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.