Cele mai importante liste: alimentele care taie pofta de mâncare și cele care te fac să mănânci mai mult

Pofta de mâncare depinde foarte mult de ceea ce mănânci. Pe de o parte, există alimente care din ce le mănânci, din ce ți-e mai poftă de ele. În plus, apetitul exagerat este și semnul unor carențe de vitamine și minerale din organism dar și a unei gestionări proaste a dietei.

Explicația științifică, dată de profesorul Mencinicopschi în cartea “Și noi ce mai mâncăm… ca să slăbim?”, este că un consum excesiv de produse procesate, care sunt foarte bogate în grăsimi și zaharuri, face ca hormonul responsabil cu senzația de sațietate să fie activ în permanență, producând astfel o continuă senzație de foame.

sursa: www.careeraddict.com

De asemenea, deshidratarea poate produce senzație de foame, adică să confundați setea cu foamea. La fel, stresul, fluctuațiile de greutate dar și programul de masă dezordonat sunt factori care pot provoca o poftă de mâncare ieșită din limitele normale.

Soluția ideală este să vă puneți ordine în programul de masă. Adică să vă organizați să mâncați 3 mese și 2 gustări. Apoi, dieta trebuie să fie diversificată, să conțină toate elementele în proporțiile de care are nevoie organismul.

De asemenea, vă va ajuta și să știți că anumite alimente vă fac să mâncați mai mult în timp ce altele sunt mai sățioase și taie pofta de mâncare. Iată-le grupate în liste.

Alimentele care măresc pofta de mâncare

1. Alimentele bogate în zahăr

Iar aici includem dulciurile, băuturile carbogazoase, cerealele care nu sunt integrale, produsele din făină albă sau mălai foarte procesat, care au încărcătură glicemică mare.

Explicația este că zahărul vine și cu 4kcal la fiecare gram dar, pentru a fi arse aceste calorii, organismul are nevoie și de vitamine, magneziu și crom, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Revoluția în bucătărie”. Așa că le va “mătura” din altă parte și îți va cere altele în loc. Bineînțeles că tu vei mânca ce ai la îndemână, nu neapărat alimente care conțin nutrienții de care ai nevoie. Voi dezvolta puțin mai jos cum te bagă asta într-o spirală care te va face să mănânci tot mai mult.

Soluția este înlocuirea zahărului cu variantele sănătoase, adică sucanat (sucul din trestie integral deshidratat), steviozidă, miere dar cu amendamentul că devine toxică la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius deci trebuie adăugată în băuturi după ce s-au răcit iar eu mai folosesc și zahăr brut, desigur cu măsură.

De asemenea, mâncați doar cereale integrale, făinose tot din făină integrală, eventual amestecată cu hrișcă sau din alte cereale decât grâu sau porumb.

2. Cele care conțin îndulcitori artificiali

Da, știu că scopul lor este tocmai acela de a nu îngrășa. Tot profesorul Mencinicopschi, însă, explică faptul că aceștia dau senzația de dulce dar organismul așteaptă și acele 4 kcal/g pe care le primește în cazul zahărului. Ele nu vin așa că intră în acțiune mecanismul de autoreglare al creierului care cere sistemului digestiv să le ia din alte alimente (gen pâine, orez, cartofi) doar că va lua mai mult de atât și va avea și tendința de a face depozite, simțindu-se practic atacat. Și iarăși veți mânca mai mult, așa cum am explicat și mai sus. Da, organismul nostru se comportă cam ca o fortăreață. 🙂 Efectul va fi că e posibil chiar să vă îngrășați mai tare decât cu zahărul.

3. Alimentele cu așa numitele calorii goale

Din seria chipsuri, pufuleți și tot felul de ronțănele care au aport caloric uriaș dar nu vin și cu alți nutrienți de care organismul are nevoie pentru a arde aceste calorii. Corpul, desigur, le va lua din ce are și, așa cum am explicat mai sus, va cere înlocuirea lor.

Așa apar diverse carențe pe care nu vom ști să le interpretăm ci le vom traduce în diverse pofte pentru sărat, dulce, gras sau prin apetit exagerat, în general. Satisfacerea poftelor nu va duce la rezolvarea problemei, evident, ci doar la agravarea ei.

Soluția este, desigur, să nu mai mâncăm aceste alimente, pe cât posibil, și să-i dăm organismului nutrienții de care are nevoie. Cum vă dați seama ce vă cere de fapt corpul? Am explicat în detaliu AICI.

4. Produsele de tip fast-food, pizza, patiserie, produsele procesate sau batoanele energizante

Procesarea, în general, scade cantitatea de nutrienți din produsele respective. Și ajugem la problema de la punctul anterior. Cele dietetice, de multe ori, nu conțin cantitatea necesară de calorii pentru a induce senzația de sațietate plus că nu au aport de fibre, foarte importante și ele pentru a te simți sătul.

Produsele de tip fast-food sau pizza conțin o combinație bombă de blat sau chiflă din făină albă, despre care am vorbit mai sus, brânză și cărnuri procesate, plus grăsimi hidrogenate. Acest amestec va deregla glicemia dar și hormonii resposabili cu senzația de sațietate și zonele din creier care o reglează.

Patiseria este, iarăși, o combinație săracă în nutrienți dar bombă calorică de făină albă și grăsimi hidrogenate.

5. Alcoolul

Este foarte bogat în calorii și, iarăși, fără nutrienți. Mecanismul l-am descris mai sus. Nu degeaba din bătrâni există obiceiul să bei o tărie înainte de masă pentru a “deschide pofta de mâncare”. Este cât se poate de adevărat.

Alimentele care taie pofta de mâncare

1. Ciocolata neagră

Este foarte sățioasă și cu o cantitate mică nu mai simți nevoia de altceva destul timp. Să aibă, însă, min 70% cacao.

2. Cartofii dulci

Gătiți cum trebuie, adică fierți sau copți apoi lăsați la răcit, cartofii chiar te ajută să slăbești și stimulează digestia pentru că, prin acest proces de încălzire/răcire, amidonul se transformă în amidon rezistent care funcționează ca o fibră alimentară.

3. Urda

Foarte sățioasă și plină de aminoacizi care ajută la creșterea masei musculare, urda este un aliment care poate fi mâncat fără niciun stres la orice oră.

4. Ouăle

Bogate în proteine, ouăle sunt nu doar sățioase dar va dura mult până când organismul le va metaboliza deci țin și de foame.

5. Avocado

Un fruct plin de nutrienți, fiind foarte bogat în grăsimi bune, este nu doar sănătos dar și foarte sățios. Și nici nu poți mânca foarte mult.

6. Migdalele și toată gama de nuci

Foarte bune și foarte sănătoase, trebuie însă avută grijă la cantități fiindcă sunt bombe calorice. O gustare de 40 de grame de migdale/alune/nuci etc îți va ține de foame între mese, va stimula metabolismul și-ți va aduce aportul necesar de grăsimi sănătoase.

7. Ovăz

Sub formă de fulgi, de preferat, combinat cu lapte degresat sau de migdale, ovăzul este excelentă sursă de fibre și ține foamea sub control.

8. Fasolea

Foarte sățioasă, sursă de fibre dar și de proteine vegetale.

9. Năutul

Copt, sub formă de hummus sau în orice altă variantă, năutul ține de foame mult timp și face minuni pentru digestie.

10. Carnea slabă

E cea mai bună soluție, din punctul meu de vedere, când te apucă foamea. Piept de pui, curcan, ba chiar carne de porc, atâta timp cât e slabă, adică mușchi, gătită la grătar.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.