BLOGROLL CORONAVIRUS – Noul sindrom care îi derutează pe specialiștii mondiali

De câteva zile, toată presa internațională serioasă titrează despre un nou sindrom apărut la copiii infectați cu coronavirus în mai multe țări europene și în SUA și care îi îngrijorează pe specialiști. Este vorba despre copii internați la terapie intensivă la care s-a constatat o stare inflamatorie multisistem. Marea Britanie, Franța, Italia, Spania și SUA au raportat internări de copii cu simptome agravate de COVID 19, sindromul șocului toxic și sindrom Kawasaki. Un copil de 9 ani din Franța a murit în urma unui stop cardio-respirator și alți 3 copii au fost raportați decedați în New York din cauza acestui sindrom nou.

sursa: thehill.com

Organizația Mondială a Sănătății a emis și o avertizare ca oamenii să fie atenți la simptomele apariției acestui sindrom, adică: febră, dureri abdominale prelungite, iritații, ochi injectați, ritm cardiac accelerat. Adriana Treboulet, director asociat la Centrul pentru Cercetarea Bolii Kawasaki al Universității California, din San Diego, a explicat pentru Euronews, în articolul pe care îl puteți citi AICI: “Caracteristicile sunt febră, ochi roșii, buze roșii, limbă roșie, iritație, pot exista umflări și înroșire a mâinilor și picioarelor și, de asemenea, poate apărea umflarea ganglionilor limfatici și a gâtului. Poate provoca umflarea arterelor inimii iar asta poate rămâne pe tot restul vieții și poate duce chiar și la atac de cord.” Dr. Treboulet mai spune că boala poate fi blândă dar cam la un sfert dintre copii apar anevrisme coronariene ale arterelor și umflarea arterelor inimii.

Kate Sullivan, profesor de pediatrie la Spitalul pentru Copii din Philadelphia, citată tot de Euronews, spune: “Boala Kawasaki este recunoscută de mult timp și chiar este atât de oribilă pe cât sună. Apare inflamație la fiecare organ din corp. De obicei, oamenii văd prima dată manifestările pe piele dar ce ne îngrijorează cel mai tare este că afectează inima iar inflamațiile la inimă sunt întotdeauna periculoase.” Iată un material video realizat de Euronews despre sindromul Kawasaki:

Care este legătura cu COVID 19

În țările cu izbucniri mari ale coronaviruslui, au existat mai multe raportări de cazuri de șoc pediatric și simptome asemănătoare cu cele ale bolii Kawasaki. Agenția publică de sănătate din Franța a transmis că au raportate cel puțin 144 cazuri de copii cu boli pediatrice atipice, începând cu data de 1 martie. Unii copii, cu vârste cuprinse între 5 și 20 de ani, au prezentat simptome asemănătoare cu cele ale bolii Kawasaki iar agenția franceză a denumit-o “boala pseudo-Kawasaki”.

Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii a avertizat pentru prima dată în aprilie să unii copii au manifestat simptome ale sindromului șocului toxic, ce este cauzat de o bacterie care pătrunde în organism și eliberează toxine periculoase, dar și o boală Kawasaki atipică, cu parametri consistenți ai sângelui ce agravează COVID 19 la copii.

Asociația pediatrică din Spania a emis un avertisment similar în aprilie, declarând că au apărut cazuri de șoc pediatric dar transmițând părinților să nu se alarmeze: “Cazurile de șoc la copii, care temporar coincid cu epidemia de COVID 19, sunt foarte rare”.

Profesorul Simon Kenny, directorul clinicii naționale pentru copii și tineri a Serviciului Național de Sănătate al Marii Britanii, a spus, într-o declarație, că “este important ca medicilor să li se aducă la cunoștință posibilitatea apariției unor legături pentru a fi capabili să acorde rapid copiilor și tinerilor asistența medicală potrivită.” Experții, însă, spun că e încă prea devreme să determine dacă există sau nu o legătură directă între virusul care provoacă boala COVID 19 și sindromul Kawasaki.

Primul avertisment al Serviciului Național de Sănătate al UK sugera că ar putea fi vorba și a unui alt agent patogen infecțios, încă neidentificat, care să fie asociat cu aceste cazuri. Profesorul Robert Tulloh, cardiolog la Spitalul pentru Copii Royal Bristol, declara luna trecută pentru Euronews: “Ar putea exista cazuri mai grave de sindrom Kawasaki fiindcă au fost identificate târziu, fiind confundate ințial cu COVID 19. Sau poate fi o creștere de cazuri de boală Kawasaki provocată de COVID 19, mascate în COVID 19 sau chiar provocate de COVID 19.” Tulloh mai spune că s-a crezut că există o legătură între sindromul Kawasaki și virusul SARS, în timpul epidemiei din 2003, dar teoria a fost infirmată între timp: “În cazul COVID 19, boala Kawasaki poate fi blândă în majoritatea cazurilor și nu vrem să stârnim panică printre părinții de copii mici. Totuși, aproximativ un sfert dintre copiii cu sindrom Kawasaki vor face anevrism coronarian al arterelor (umflarea arterelor inimii) dacă nu sunt tratați în timp util, adică în 5 zile de la apariția bolii.”

Cum ziceam, problema este dezbătută intens și în Statele Unite. Iată intervenția la Fox News a doctorului Marc Siegel, profesor de medicină la Școala de Medicină Langone a Universității din New York:

Dr. Marc Siegel: “Am vorbit cu șeful pediatriei de la spitalul Bellevue din New York și vedem aceste manifestări dar sunt 75 de cazuri, deci e destul de rar. Le-am mai văzut în Illinois și în Philadelphia, și în California, și Lousiana și, desigur, în Europa. Iată care e cheia: nu este vorba despre virus în sine ci despre inflamația pe care o cauzează virusul. Cu asta de-am confruntat, în privința COVID 19, tot timpul. Nu virusul ci pagubele pe care le produce prin inflamații. În acest caz, copii cu vârste între 5 și 15 ani, majoritatea sub 10 ani, care dezvoltă simptome gastro-intestinale, ochi roșii, iritații ale pielii, li se umflă picioarele, nu se simt bine, dezvoltă probleme de respirație. Din păcate, vedem afectarea mușchiului inimii, constatăm inflamații ale arterelor inimii. Asta este cea mai mare îngrijorare. Vestea bună este că, atunci când îi tratăm, cu gammaglobulină sau anticorpi intravenos, am tot vorbit despre anticorpi, când punem mulți anticorpi și gammaglobulină, vedem un răspuns rapid, de obicei. Asta plus aspirină, uneori steroizi, cei mai mulți dintre acești copii se fac bine și, dacă sunt pe ventilație, ceea ce este rar, ies de la ventilator destul de repede. Am văzut și câteva decese dar, în mare, răspund la tratament.”

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.