Într-un articol amplu, pe care îl puteți citi pe larg AICI, BBC analizează, citând mai mulți experți, în cât timp își revin cei care au contactat coronavirusul, în funcție de forma de boală pe care o dezvoltă, fiindcă lucrurile nu sunt deloc simple. Vorbim despre forme ușoare, chiar asimptomatice, până la cele severe, șansele de a supraviețui dacă cineva ajunge la terapie intensivă dar și cât durează să te recuperezi după, fiindcă boala în sine nu este singurul hop de trecut, în anumite cazuri.
Vârsta, genul și alte afecțiuni reprezintă factori esențiali care influențează gravitatea COVID 19 și, cu cât mai invaziv este tratamentul și cu cât e administrat mai mult timp, cu atât este mai posibil ca recuperarea să dureze mai mult, spun diverși doctori. Dar să le luăm pe rând:
Dacă aveți simptome ușoare
Majoritatea celor infectați cu COVID 19 dezvoltă doar simptomele principale: tuse sau febră. Pot, de asemenea, să apară dureri musculare, oboseală, dureri în gât și de cap. Tusea este inițial uscată dar unii pacienți încep să expetoreze mucus ce conține celule moarte din plămâni ucise de virus. Aceste simptome se tratează cu repaos la pat, multe fluide și analgezice precum paracetamolul. În acest caz recuperarea ar trebui să fie rapidă, febra ar trebui să dispară cam într-o săptămână deși tusea în multe cazuri mai persistă. O analiză a Organizației Mondiale a Sănătății, bazată pe date din China, spune că perioada medie de recuperare în aceste cazuri este de 2 săptămâni.
Dacă simptomele sunt mai serioase
Pentru unele persoane, boala poate deveni mai serioasă. Acest lucru are tendința să apară după 7 până la 10 zile de la infectare. Transformarea poate fi subită. Respirația se îngreunează și plămânii se inflamează. Asta se întâmplă fiindcă sistemul imunitar încearcă să lupte și, de fapt, exagerează în reacție iar organismul ajunge să sufere daune colaterale. Unii pacienți vor avea nevoie să meargă la spital să li se administreze oxigen.
Dr. Sarah Jarvis, medic generalist în Shepherd’s Bush, Londra, spune că: “Dificultatea de respirație poate dura mai mult timp până să se amelioreze fiindcă organismul trebuie să-și revină în urma leziunilor și inflamațiilor”. Ea susține că recuperarea poate dura de la 2 până la 8 săptămâni, oboseala persistând.
Dacă pacientul ajunge la terapie intensivă
OMS estimează că o persoană infectată din 20 are nevoie de terapie intensivă, ce poate implica sedare și ventilare mecanică. În general, este nevoie de timp pentru a te recupera dacă ajungi la terapie intensivă, indiferent de boală. Pacienții sunt mutați în saloane, înainte de a putea pleca acasă. Dr. Alison Pittard, decan al Facultății de Medicină a Terapiei Intensive, spune că poate dura între 12 și 18 luni pentru a reveni la normal după orice episod de stare critică.
Statul în pat o perioadă îndelungată duce la pierderea de masă musculară. Pacienții vor fi slăbiți și durează până mușchii se refac. Unele persoane pot avea nevoie de fizioterapie pentru a merge normal din nou.
Din cauza traumei pe care corpul o suferă la terapie intensivă, există posibilitatea apariției de dereglări neurologice și episoade delirante. “Această boală pare să apară și un element suplimentar – oboseală virală – care e un factor important”, spune Paul Twose, fizioterapeut pentru pacienți critici în board-ul de Sănătate al Universității Cardiff and Vale.
Au existat raportări din China și Italia privind slăbiciune generală a corpului, greutate de respirație după orice fel de efort, tuse persistentă și respirație neregulată. Plus nevoia de mult somn. “Știm că pacienții au nevoie de o perioadă de timp considerabilă, uneori chiar luni, pentru a-și reveni”, a mai adăugat dr. Paul Twose. Dar este greu de generalizat. Unele persoane petrec perioade relativ scurte de timp în stare critică, în timp ce altele au nevoie de ventilație timp de mai multe săptămâni.
Coronavirusul îmi va afecta sănătatea pe termen lung?
Acest lucru nu se știe cu siguranță fiindcă nu există date pe termen lung, în acest moment, dar se poate face o analiză a afecțiunilor asociate.
Sindromul acut respirator sever (ARDS – Acute respiratory distress syndrome), dezvoltat de pacienții cu răspuns exagerat al sistemului imunitar, cauzează leziuni ale plămânilor. “Există date că, și după 5 ani, pacienții pot prezenta dificultăți fiziologice și psihologice”, spune Dr. Twose.
Dr. James Gill, ce ține cursuri la Warwick Medical School, zice că oamenii au nevoie și de suport medical mental pentru o recuperare mai bună: “Începi prin a avea dificultăți de respirație, apoi doctorul îți spune: “trebuie să te punem la ventilator. Trebuie să te adormim. Vrei să-ți iei la revedere de la familie?” Sindromul de Stres Post-Traumatic, în cazul pacienților cu forme severe, nu este deloc surprinzător. Pentru mulți vor exista traume psihologice.” De asemenea, există posibilitatea ca și în cazul unor pacienți cu simptome ușoare să rămână probleme pe termen lung, cum ar fi oboseala.
Câți pacienți și-au revenit?
Este greu de dat o cifră certă. Începând cu data de 15 aprilie, Universitatea John Hopkins din SUA a raportat peste 500.000 de persoane vindecate, din peste 2 milioane infectate. Însă țările nu folosesc aceeași metodă de raportare. Unele nu publică datele privind vindecările iar în altele formele ușoare sunt omise. Modele matematice au estimat însă o rată între 99 și 99,5% de revenire completă.
Pot să mă îmbolnăvesc din nou de COVID 19?
Nici în această privință nu poate fi dat un răspuns cert tot din cauza inexistenței datelor pe termen lung. Se presupune că pacienții care au trecut cu succes prin boală vor rămâne cu un răspuns imunitar dar nu se știe deocamdată cât durează această imunitate. Au existat cazuri raportate de reinfectări dar, de asemenea, este posibil să fie vorba despre teste fals negative la externare. Răspunsul la această întrebare ne va spune și cât de eficient va fi un eventual vaccin.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.