BLOGROLL CORONAVIRUS – Doctori din SUA demontează cele mai răspândite mituri. Sau le confirmă :)

Coronavirusul este cel mai discutat subiect de pe planetă, așa cum e și normal. Și desigur că circulă și tot felul de mituri și de zvonuri legate de acest virus și de boala în sine. Astăzi vă prezint ce spun doi doctori din SUA care, în intervenții la Fox News, au demontat sau confirmat, cu toate explicațiile aferente, cele mai rostogolite astfel de zvonuri.

sursa: www.unthsc.edu

Și începem cu Dr. Janette Nesheiwat care, la “Fox and friends”, a lămurit câteva chestiuni esențiale.

Și iată și traducerea celor mai importante pasaje:

Dacă îți ții respirația timp de 10 sec, nu ai coronavirus

FALS: Acesta nu este un test de excludere. Cel mai bun mod de pune diagnosticul de coronavirus este să fii examinat de un medic. Examinăm istoricul, facem prelevări, teste de sânge și putem chiar face radiografii dar să-ți ții respirația nu exclude sau confirmă coronavirusul. Și nu recomand asta. Poate fi chiar periculos pentru unele persoane.

Iritații ale pielii pot fi un semn de coronavirus

ADEVĂRAT: Da, de fapt, un studiu mic tocmai a apărut în Italia, pe aprox. 150 de persoane, care arată că 1 din 5 pacienți, adică 20%, aveau iritații ale pielii asociate cu diagnosticul de coronavirus. În mod cert am văzut astfel de cazuri. Se poate întâmpla dar se poate trata. Putem trata simptomele.

COVID 19 este ca o gripă

ȘI ADEVĂRAT ȘI FALS: Unele dintre simptomele coronavirusului se pot suprapune cu cele ale gripei. Dar coronavirusul este mult mai sever, mai letal. Durerile musculare, febra, frisoanele, acestea pot fi simptome similare dar ce am observat în cazul coronavirusului  este că dezvoltă mai multă durere în piept și dificultăți de respirație ceea ce mă face să cred că este cu siguranță mai periculos și mai letal.

Dacă îți curge nasul, este doar o răceală

POATE FI ADEVĂRAT: În anumite forme de coronavirus se poate să curgă nasul. Avem 7 forme, 2 alpha, 2 beta care pot cauza doar o răceală sau curgerea nasului. Dar avem stadii mai grave, precum SARS și MERS și actualul COVID 19, care pot fi mai serioase. Dar poate fi vorba despre alte feluri de răceală care să dea acest simptom că-ți curge nasul.

Dacă te infectezi cu coronavirus, vei face pneumonie

FALS: Poți să ai coronavirus și să nu faci pneumonie. Unele persoane au doar frisoane sau dureri musculare sau dureri de cap și își pierd simțul mirosului și gustului. Așadar, nu e neapărat să faci pneumonie dacă te-ai infectat cu coronavirus.

Până când o persoană cu formă mai gravă să fie spitalizată, suferă deja fibroză pulmonară

FALS: Nu e neapărat adevărat. Fibroza, leziunile plămânilor se pot întâmpla în timp. Doar fiindcă ești spitalizat nu înseamnă că vei suferi fibroză pulmonară, deteriorarea țesuturilor plămânilor.

De asemenea, dr. Marc Siegel, comentând un studiu al Stanford University despre faptul că nivelul de infectare este mai mare decât cel raportat, susține că de fapt acesta este un lucru bun: “În primul rând, cred că acesta este un studiu extrem de important. Au mai fost și altele, acesta este făcut la Standford, este făcut foarte bine, analizează 3.300 de persoane din Santa Clara County. Și iată ce a descoperit: previzionează, bazându-se pe testarea pentru anticorpi, că 2% până la 4% dintre oamenii din acea regiune aveau anticorpi, că fuseseră expuși la virus. Dacă faci o proiecție, ar însemna că 40.000 până la 80.000 de persoane din Santa Clara County au avut COVID 19 când cifra oficială este 965. Un uriaș 50 până la de 80 de ori mai mulți oameni care au fost expuși în comparație cu numărul raportat. Acum, vreau să fim precauți, este vorba doar despre o regiune, nu știm cum se proiectează asta de-a lungul SUA dar câteva puncte sunt evidente. 1: dacă sunt atât de multe persoane nedepistate, rata mortalității în mod clar este mult mai mică decât cea raportată. Numărul 2: e posibil să începem să vedem startul a ceea ce numim “imunitate de grup”. Insule de oameni, să le numim așa, care au avut simptome foarte ușoare sau au fost asimptomatici. Ei reprezintă o barieră pentru răspândirea virusului. Cu cât mai mulți oameni care au fost expuși au anticorpi reprezintă moduri de a încetini virusul. Asta e imunitatea de grup. Ambele sunt lucruri bune. Am tot vorbit despre rata mortalității iar asta sugerează că rata mortalității, cea reală, este cu adevărat mult mai redusă. Desigur că avem nevoie de mai multe studii pentru a confirma asta dar cu siguranță că este o veste pozitivă.”

În continuare, dr. Siegel a mai lămurit și o altă problemă importantă și a subliniat că obezitatea, a fi supraponderal, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai periculoși factori de risc:

Am 72 de ani dar am o sănătate bună. Sunt mai expusă riscului doar din cauza vârstei? Sau doar când este combinată cu alte probleme de sănătate?

Dr. Siegel: O altă întrebare foarte bună. Răspunsul este: vârsta reprezintă un factor. Nu știm exact de ce dar inflamația pe care o vedem din cauza acestui virus, care cauzează pneumonie, probleme ale plămânilor, cardice și renale într-o minoritate semnificativă de cazuri, crește dramatic atunci când treci de vârsta de 65 de ani. Peste asta, dacă o persoană are și alte afecțiuni, precum diabet, boli de inimă, emfizem, asta face și mai mare probabilitatea…. Iar obezitatea, să fii supraponderal, este cel mai rău factor dintre toate, se pare. Toate acestea sunt motive dar și vârsta în sine este un motiv suficient pentru ca o persoană să stea în casă.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.