Într-un articol vast pe care îl puteți consulta AICI, Euronews analizează varianta expusă de experți spanioli că adevărata problemă în cazul COVID 19 nu este neapărat coronavirusul în sine ci un răspuns necontrolat al propriului sistem imunitar, în cazul cazurilor severe, care și provoacă decesele.
Doctorul Roger Paredes, șeful Departamentului de Boli Infecțioase al Spitalului Germans Trias i Pujol, de lângă Barcelona, explică faptul că există 3 stadii ale bolii pentru cei infectați cu COVID 19:
1. Faza virală
Când virusul se înmulțește foarte repede în sistemul respirator. Simptomele sunt asemănătoare gripei obișnuite și dispar spontan după 6-10 zile, aproximativ. Este cazul a circa 80% dintre pacienți.
2. Faza pulmonară
Ceilalți 20% dintre pacienți dezvoltă pneumonie. Este vorba despre o formă foarte specifică de pneumonie care atacă ambii plămâni și cauzează probleme respiratorii.
3. Faza severă
Aprox. 10% dintre pacienți dezvoltă o “furtună de citochine”, un răspuns inflamator necontrolat al sistemului imunitar care cauzează cele mai multe forme critice și, într-un final, decese.
Doctorii din Spania raportează că pacienții cu forme severe nu dezvoltă o încărcătură virală mare (concentrație de virus) ci sindromul furtunii de citochine. “Furtuna de citochine este o problemă cu care ne confruntăm destul de des la terapie intensivă”, spune dr. Rafael Máñez, șeful Departamentului de Terapie Intensivă al Spitalului Bellvitge Hospital, de lângă Barcelona, și că aceasta poate fi declanșată și de alte afecțiuni sau medicamente: “Iar problema este că nu avem tratament nici împotriva virusului, nici pentru răspunsul inflamator. Avem numai tratamente de suport, pentru a proteja organele vitale ale pacienților.” Doctorul adaugă că furtuna de citochină apare și în cazul gripei sezoniere dar că atunci pacienții sunt internați gradual: “Din cauza ratei de infectare excepționale din cazul COVID 19, primim mai mulți pacienți decât ne putem ocupa” și că există o nuanță în privința sistemului imunitar: “nu ai nevoie de un sistem imunitar puternic ci de unul echilibrat”.
Problema cu furtuna de citochine este că mecanismul său nu este pe deplin deslușit de specialiști. Dr. Roger Paredes explică: “Răspunsul inflamator este o reacție normală a sistemului imunitar. Este necesar pentru a repara celulele deteriorate. În cazul pneumoniei obișnuite, germenii avariază țesutul pulmonar iar sistemul imunitar generează răspunsul inflamator ca să-i oprească. Sistemul imunitar omoară câteva celule pentru a repara țesuturile deteriorate. Ce se întâmplă acum, în cazul noului coronavirus, este că, în loc să trimită doar câteva celule, sistemul imunitar trimite foarte multe generând un răspuns inflamator necontrolat și nu doar în plămâni, ci se poate răspândi și în corp.” Specialiștii nu știu ce factori predispun anumiți pacienți să dezvolte acest sindrom dar că, atunci când acesta apare, degradarea este rapidă așa că e important să fie depistate semnele sale timpurii.
Puteți urmări în clipul următor intervenția doctorului Paredes la Euronews în care vorbește despre tratamentele pe care le-a aplicat și care au dat rezultate:
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.