Eu am luat foarte în serios cerințele autorităților de a evita cât mai mult ieșirile din casă. Am avut și zile când nu am ieșit absolut deloc, nefiind nevoită să merg la serviciu, cumpărături făcusem destule încât să nu trebuiască să merg zilnic la supermarket. Chiar și în aceste condiții, însă, nu a fost zi în care să nu mă antrenez și în niciun caz nu mi-am făcut o activitate din a mânca. Dimpotrivă: am devenit mai atentă la ce și cum mănânc și, analizându-mi obiceiurile, mi-am dat seama că am mâncat chiar mai puțin decât într-o zi obișnuită, cu activități normale. Așadar, iată în 3 puncte ce și cum am făcut eu:
1. Am rărit mesele și am fost mai atentă la ce mănânc
În mod normal mâncam cam de 5 ori pe zi, 3 mese principale și 2 gustări, uneori chiar de mai multe ori dacă trebuia să stau trează până mai târziu decât de obicei. Iar eu nu mă culc niciodată înainte de 2 dimineața și nu dorm niciodată mai mult de 6 ore pe noapte. În zilele în care stau mai mult în casă, am ajuns să mănânc cam de 3 ori pe zi, uneori și de 4 ori, însă mesele au fost mult mai ușoare și mai reduse cantitativ.
Am ajuns cam la 2 mese principale, un mic dejun consistent, în general cel mai foame îmi este dimineața, undeva pe la ora 18-19 o altă masă consistentă, în general o carne la grătar, cu legume la grătar și o salată verde alături. Alteori, am mâncat doar mâncăruri din legume, fasole, năut sau brânză la cuptor, pe rețeta grecească grilled fetta cu salată de roșii alături. Toate mesele, desigur, le-am construit respectând tabelul combinațiilor alimentare greșite și corecte, pe care îl găsiți AICI.
Între aceste mese am mai avut câte o gustare consistentă de fructe, aportul de vitamine și minerale fiind foarte important. Când m-am așezat la câte un film, am fost atentă la gustările pe care le-am luat de ronțăit. Puteți din când în când să mâncați și floricele, eu le fac cu ulei de măsline. De asemenea, foarte bun este și năutul copt, chipsuri din mere coapte, stafide, amestec de merișoare și diverse nuci sau musli crocant, este foarte bun nu doar ca mic dejun.
2. Am băut multă apă, sucurile le-am înlocuit cu ceai
Apa este foarte importantă în general iar când stau în casă sunt atentă să nu uit să beau constant apă, mai ales că ajută să mănânc mai puțin. O dată fiindcă nu ajung să confund setea cu foamea, lucru care v-am mai explicat că se întâmplă foarte frecvent, apoi fiindcă mai ocupă loc în stomac. 🙂
Apoi, am renunțat la sucuri și am băut doar ceaiuri, atunci când am simțit nevoia să beau ceva cu gust. Eu nu beau cafea deloc, deci nu vă spun să renunțați la ea. Pentru aport de cofeină, personal prefer ceaiul verde. Trebuie, însă, să fiți atenți la combinația cafea și lapte, fiindcă îngreunează digestia.
3. Neapărat un antrenament pe zi
Dacă atunci când sunt mult mai ocupată se mai întâmplă să nu am timp, când stau acasă în niciun caz nu îmi pun problema să nu-mi fac timp pentru antrenament! Pentru mine, cel mai bun moment din zi pentru antrenament este seara și fac exerciții în jur de o oră. Încep cu câteva minute de încălzire, cu exerciții de tip cardio, pe modelul celor de mai jos:
Apoi o rutină cam de 10 minute pentru picioare și coapse:
Apoi 10 minute exerciții pentru abdomen:
Alte 15 minute pentru fund:
Iar la final cam 10-15 minute de stretching, adică exerciții pentru flexibilitate:
Foarte important: am schimbat exercițiile în fiecare seară, nu le-am făcut pe aceleași. Le puteți lua pe cele din clipurile de mai sus cu titlu de exemple, dar găsiți pentru fiecare categorie mai multe rutine pe canalul meu de YouTube pe care le puteți combina în diverse feluri.
Între antrenamente, cititul de știri, cititul de cărți sau văzutul de filme pentru care nu aveam niciodată timp înainte 🙂 și discuțiile cu cei apropiați pentru care, de asemenea, niciodată nu găsesc suficient timp, pot să vă spun că nu mi se întâmplă vreodată să mă plictisesc. Ba dimpotrivă! Mă bucur de acest timp cu cei apropiați. Singura mea îngrijorare este legată de a depăși cu toții cât mai repede această criză, din toate punctele de vedere, și ca sănătate și economic.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.