Mai ales în această perioadă, când ni se spune să stăm în casă și ne gândim mai mult la sănătate, este foarte important să vorbim despre cum se conservă, gătesc și se mănâncă în mod corect fructele și legumele, pentru a beneficia la maximum de aportul lor nutritiv. Pentru sănătatea organismului e bine să mâncăm mai multe fructe și legume dar, pentru a evita drumurile dese la supermarket, nu le mai putem cumpăra chiar în fiecare zi deci ne gândim și cum să le conservăm. Pentru a rezolva aceste mici probleme, iată câteva linii directoare importante pe care le-am învățat de la profesorul Gheorghe Mencinicopschi:
1. Mai bine congelate decât ținute la frigider
Ținute la congelator, își vor păstra mai bine vitaminele, în special vitamina C. Oricum, nu le țineți la temperatura camerei. Mai bine le puneți în pungi, în frigider. Dar nu mai mult de 2-3 zile.
2. Cel mai bine e să le mâncați crude și nu le decojiți
Crude au cel mai mare aport de vitamine iar coaja multor fructe, cum ar fi mere, pere, piersici, conține de două ori mai multe vitamine și minerale decât pulpa.
3. Cea mai indicată e gătirea la abur sau făcute pe grătar
Cu cât fierberea este mai îndelungată și în mai multă apă, cu atât își pierd mai mult vitaminele și mineralele. Și mai bine le faceți la grătar decât coapte sau înăbușite, fiindcă gătirea la peste 40 de grade Celsius duce la pierderea vitaminelor, enzimelor și a proprietăților antioxidante. În niciun caz prăjite. Pe lângă faptul că dispar vitaminele, mineralele și antioxidanții, vor câștiga grăsimi și, în consecință, mai multe calorii. De asemenea, fructele și legumele își pierd mare parte din vitamine și minerale prin deshidratare. La fel și cele confiate.
4. Compot și dulceață nu, zacuscă mai merge
Compotul și dulceața implică timp îndelungat de fierbere. Și am spus la punctul anterior ce se întâmplă. În plus, ambele preparate implică adaos mare de zahăr, ceea ce iar nu face bine organismului și mai și îngrașă, pe deasupra. Dacă țineți neapărat să le mâncați așa, mai reduceți cantitatea de zahăr, poate chiar să renunțați de tot la el.
Zacusca, pe de altă parte, cea făcută în casă deci fără conservanți, păstrează o foarte mare parte din vitaminele și mineralele legumelor.
5. Murate da, în oțet nu
Vă place acritura alături de mâncare. Și mie. Alegeți, însă, legumele murate: castraveți, varză, morcovi, pepeni. Varza, mai ales, își păstrează foarte bine compușii antioxidanți, antiinflamatori, hepatoprotectori (adică cei care protejează ficatul) și fibrele care favorizează digestia.
Conservarea în oțet, pe de altă parte, duce la pierderea valorii nutritive, în primul rând pentru că implică fierbere, iar despre asta am mai vorbit.
6. Fructele se mănâncă separat, pentru legume nu prea există restricții
Fructele nu le amestecați cu alte alimente, ci mâncați-le separat, ca masă distinctă, la distanță de min. 2 ore de oricare alta și, de preferat, în prima parte a zilei. Conțin fructoză, deci zahăr, plus că îngreunează digestia. În privința legumelor, nu prea există restricții la combinarea cu alte alimente iar verdețurile, în special, trebuie să însoțească mereu proteina animală fiindcă ajută la digestia acesteia. Consultați, însă, mereu tabelul combinațiilor alimentare, pe care îl găsiți AICI.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.