Mai important decât cât mănânci este ce mănânci și asta pentru că organismul nu are nevoie doar de calorii ci de mult mai mult de atât. Procesele și celulele organismului nostru au nevoie de vitamine și minerale iar lipsa lor duce la o stare de rău și la probleme de sănătate. Și la dezechilibre care provoacă inclusiv creșterea apetitului și pofte pentru anumite gusturi deci implicit și la îngrășare. Pe larg, am vorbit despre legătura dintre carențe și pofte AICI.
Și, având în vedere că trebuie să trăim în corpul nostru toată viața :), orice om normal ar trebui să aibă grijă la ce bagă în el dacă vrea să-l mențină în stare bună cât mai mult timp. Arareori spre niciodată o acțiune de-a noastră rămâne fără consecințe.
Pentru ca lucrurile să fie și mai clare, am zis să fac o listă cu cei mai importanți nutrienți pentru organismul uman, la ce sunt folositori și sursele alimentare pentru fiecare. Iată
1. Vitamina A
Esențială pentru: sănătatea ochilor, sistemul imunitar, frumusețea și elasticitatea pielii.
Principalele surse: fructe, în special portocale, vegetale, în special morcovi, lapte.
2. Vitamina B6
Esențială pentru: activitatea cerebrală și nervoasă, producerea de globule roșii.
Principalele surse: fasole, carne roșie, pește, ouă, spanac.
3. Vitamina B12
Esențială pentru: activitatea nervoasă, producerea de globule roșii.
Principalele surse: lapte, ouă, carne de pasăre, carne roșie, pește.
4. Vitamina C
Esențială pentru: sistem imunitar, sănătatea oaselor, dinților și pielii.
Principalele surse: citrice, fructe roșii, spanac, roșii.
5. Vitamina D
Esențială pentru: oase, fixarea Calciului.
Principalele surse: lapte, gălbenuș de ou.
6. Vitamina E
Esențială pentru: activitatea globulelor roșii și a celulelor în general.
Principalele surse: toată gama de semințe și nuci, uleiuri vegetale, cereale, vegetale verzi.
7. Vitamina K
Esențială pentru: coagularea sângelui.
Principalele surse: albuș de ou, vegetale verzi.
8. Acid folic
Esențial pentru: activitatea celulară și sănătatea inimii.
Principalele surse: fructe, vegetale verzi.
9. Fier
Esențial pentru: activitatea globulelor roșii.
Principalele surse: carne roșie, organe, pește, spanac, fructe de mare, cartofi dulci, semințe.
10. Calciu
Esențial pentru: sănătatea sistemului osos.
Principalele surse: lactate, semințe de chia și susan, migdale, spanac, broccoli.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.