Zahărul este una dintre cele mai mari probleme pentru oamenii care se luptă cu kilogramele în plus și care vor să țină cură de slăbire nu doar din cauza faptului că dulciurile sunt extrem de populare dar și fiindcă se luptă cu dependența pe care o dă zahărul. Da, mulți nu sunt conștienți de asta sau cred că e o prostie dar chiar așa este. Problema și mai mare cu zahărul, însă, nu e doar că îngrașă ci mai ales că provoacă dezechilibre majore în organism deci și afecțiuni de sănătate.
Atenție! Și dacă nu ai greutate excesivă nu înseamnă că nu consumi zahăr în exces și că au apărut dezechilibrele aferente! Uneori excesul de zahăr se manifestă prin imposibilitatea de a asimila deci inclusiv de a te îngrășa și scăderea în greutate prin urinarea excesivă. Organismul uman este un mecanism deosebit de complex așa că funcționarea sa nu trebuie abordată într-un mod simplist.
Ce trebuie făcut? Să ai grijă de corpul tău și să fii atent(ă) la semnalele pe care ți le transmite. De multe ori este o luptă extrem de grea, iar dacă aștepți prea mult devine chiar imposibilă, să încerci să remediezi dezechilibrele organismului și intri pe o pantă rapidă și fără întors a problemelor de sănătate grave. Așa că fii atent(ă) la semne! În cazul excesului de zahăr, iată 8:
1. Oboseala și lipsa de energie
Nivelul de energie al organismului este strâns legat de cel al zahărului din sânge. Dacă, în mod normal, carbohidrații îți dau o energie mare și aproape instantanee, se instalează foarte repede dar se și termină la fel de repede, atunci când nivelul de zahăr din sânge este ridicat acest efect nu se mai produce, ba chiar reacția este inversă, asta și pentru că substanța chimică din creier ce influențează nivelul de energie este reprimată de zahăr.
Mai mult, atunci când faci exces de carbohidrați, inconștient nu-i dai organismului cantitatea de fibre și de proteine atât de necesare pentru refacerea sa.
2. Poftă permanentă de dulce dar și poftă de mâncare crescută
Ziceam încă de la început că zahărul creează dependență de aici și nevoia permanentă de dulce, nevoie care, de asemenea, se instalează și din cauza unor carențe de vitamine și minerale din organism ce se agravează dacă doar mâncăm dulciuri și nu tratăm deficitul de vitamine și minerale în sine. Este un cerc vicios.
În plus, însă, un nivel ridicat de zahăr în sânge duce la împiedicarea organismului de a asimila nutrienți și iarăși se intră în spirala dezechilibrelor care are drept consecință apariția de pofte alimentare și creșterea apetitului, în general.
3. Afecțiuni ale pielii, dureri articulare, dureri de cap, balonare
Zahărul are efecte inflamatorii asupra organismului, așa că produce probleme ale pielii, de la acnee, cuperoză, ten uscat, secreții sebacee, pungi sub ochi etc, celulită dar și inflamații ce dau dureri.
4. Vedere încețoșată sau senzația de creier încețoșat
Nivelul crescut de zahăr din sânge afectează funcționarea mușchilor oculari și capacitatea acestora de constricție a cristalinului pentru focalizare. De asemenea, variațiile bruște ale nivelului de zahăr produc probleme cognitive.
5. Deteriorarea gustului și nimic nu mai e suficient de dulce
Mâncatul excesiv de dulce duce la afectarea papilelor gustative și și va crește toleranța organismului la gustul de dulce așa că veți avea nevoie de cantitați tot mai mari de zahăr pentru a simți satisfacție.
6. Răceli frecvente
Scăderea imunității este o consecință firească a spiralei carențelor nutritive despre care v-am explicat mai sus că sunt provocate de consumul excesiv de zahăr.
7. Depresie și anxietate
Mulți specialiști spun că afecțiunile emoționale au legătură și cu dezechilibrarea proceselor din organism și carențele de nutrienți, la care contribuie și afectarea proceselor cognitive, despre care vorbeam la punctul 4.
8. Senzație permanentă de gură uscată, sete și urinări frecvente
Sunt interconectate, fiind un nou cerc vicios: nivelul ridicat de zahăr din sânge duce la creșterea producției de urină iar urinarea în exces duce la deshidratare.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.