Ce dulciuri mănânc eu

Să ai siluetă nu înseamnă să renunți la dulciuri. Este ideea care cred că-i demotivează cel mai mult pe cei care tot amână să țină cură de slăbire. Ca în orice alt caz, importante sunt calitatea și cantitatea dulciurilor.

Cheia unui corp frumos, dar mai ales sănătos, este echilibrul. Fiindcă zahărul nu este doar o problemă de îngrășare, este și foarte nociv pentru sănătate. Am explicat pe larg AICI, cu tot cu exemplele de înlocuitori buni, pentru că, veți vedea, înlocuitorii sintetici nu sunt soluția potrivită.

O altă problemă este făina albă, care are încărcătură glicemică foarte mare. Desigur că nu e o problemă să-ți faci o poftă din când în când. Măsura este cheia, am mai zis. Dar, dacă vrei să mănânci dulciuri sănătoase, fără să trișezi în dietă, există soluții. Iată-le pe ale mele:

1. Fructe

Mulți vor strâmba din nas dar există fructe foarte dulci. Mango, de exemplu, mie mi se pare extrem de dulce. La fel bananele sau strugurii. Desigur, ca să nu îngrașe, trebuie mâncate după regulile pe care le-am mai explicat, adică să reprezinte masă separată, la distanță de 2 ore de oricare alta și, de preferință, în prima parte a zilei.

2. Produse de la cofetării raw-vegane

În general, dar e bine să citiți etichetele ca să fiți siguri, folosesc ingrediente sănătoase, înlocuitori pentru zahăr rafinat și făină albă. Iar grăsimile, care sunt, sunt din categoria celor sănătoase.

3. Biscuiți sau produse cumpărate dar citesc etichetele

Există și în comerț produse din categoria bio sau din făină integrală, unele din categoria celor digestive, cu migdale sau merișoare etc. Ideea e să vă uitați pe etichetă la cantitatea de conservanți, coloranți etc, celebrele E-uri adică, la cantitatea de zahăr și procentul de grăsimi saturate, felul de făină folosită etc.

Atenție și aici la cantități. Citiți și aportul caloric și faceți-vă niște calcule, în cazul în care sunteți la cură sau nu faceți mișcare. Sănătos nu înseamnă că nu îngrașă.

4. Ciocolată făcută în casă

Măcar știți sigur ce puneți în ea. Cu cât e cantitatea mai mare de cacao, cu atât îngrașă mai puțin. Folosiți înlocuitorii sănătoși pentru zahăr și puneți cu măsură lapte degresat sau de migdale.

5. Magiun făcut în casă sau cât mai bio

Și cu cât mai puțin zahăr. Pe o felie de pâine integrală și cu puțin unt, dacă nu puteți fără, în niciun caz margarină însă, e o gustare cât se poate de dulce și de sănătoasă. Desigur, cu măsură.

6. Înlocuiesc ingredientele nocive cu cele sănătoase

Asta când vine vorba despre cele făcute acasă. Adică zahărul rafinat cu înlocuitorii despre care am vorbit în articolul spre care v-am dat link mai sus, făina albă cu integrală, din alte cereale în afară de grâu, și folosesc hrișcă în amestec.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.