Când și cum fructele devin nesănătoase și îngrașă

În teorie fructele sunt foarte bune pentru sănătate și siluetă. În practică, însă, foarte multe persoane se plâng că se îngrașă de la ele ceea ce, în multe cazuri, este chiar foarte adevărat. Asta fiindcă, din păcate, ele nu sunt mâncate corect. Chiar dacă sunt surse de vitamine și minerale, sunt și sursă de fructoză, adică zahăr, plus că cele mai multe îngreunează digestia. Deci nu, nu pot fi mâncate oricând și oricum.

sursa: pinterest.com

Așadar iată cele mai mari 8 greșeli ale consumului de fructe:

1. Mâncate în momente nepotrivite

Cum spuneam, fructele conțin zahăr plus că sunt destul de greu de digerat, în general. Așa că este recomandat să fie mâncate în prima parte a zilei, ca mai toți carbohidrații. Excepție fac fructele roșii pe care le puteți mânca și seara. Sunt adevărate minuni ale naturii.

2. Combinate nepotrivit

Am mai spus că mai ales alimentele de bază, cele lăsate de Dumnezeu, foarte rar îngrașă ele în sine ci faptul că sunt combinate nepotrivit. Fructele, așa cum spuneam, îngreunează digestia. Din acest motiv, pe lângă regula mâncatului în prima parte a zilei, mai intervine și cea de a fi consumate ca masă separată, la distanță de 2 ore de oricare alta.

3. Mâncați fructe din surse nesănătoase

Fructele sunt sănătoase în teorie dar nu trebuie să scăpăm din vedere că trăim în epoca agriculturii cu tot felul de substanțe. Așa că unele pot fi chiar periculoase. Dacă nu cunoașteți copacul din care au fost culese și să mâncați fructe în sezonul lor normal, cel mai sigur este să le cumpărați pe cele din țări ale Uniunii Europene. Cel puțin teoretic, acestea sunt supuse unor controale ceva mai riguroase. Și citiți etichetele! Asta e notă generală pentru orice cumpărați.

4. Le decojiți

La cele mai multe, coaja conține aport consistent de vitamine și minerale. Desigur că nu e cazul celor crescute cu tot felul de substanțe nocive. La acelea, coaja este cea care reține în cea mai mare măsură elementele toxice.

5. Le gătiți

Prin fierbere îndelungată, de fapt tratament termic în general, la peste 40 de grade Celsius, atât fructele cât și legumele își pierd cele mai multe dintre calitățile nutritive. Cel mai bine e să le mâncați crude și proaspete.

6. Cele deshidratate nu sunt de preferat în cura de slăbire

Fiindcă își păstrează aportul caloric și cel de fructoză însă volumul redus prin deshidratare vă va face să mâncați o cantitate mai mare pentru a vă sătura, decât în cazul aceluiași fruct dar în varianta crudă.

7. Sucurile din fructe, preparate nepotrivit

Trebuie folosite mixere bazate pe presare nu centrifugare, fiindcă așa își păstrează calitățile nutritive. De asemenea, trebuie îndoite cu apă, altfel vor deveni bombe calorice. Dați-vă seama: de câte portocale, de exemplu, este nevoie pentru un pahar cu suc. Nu veți mânca niciodată la fel de multe pentru a vă sătura. Aportul caloric, însă, și cel de fructoză al unei portocale va fi același. Deci trebuie avută mare grijă cu sucurile și smoothie-urile din fructe mai ales dacă țineți cură de slăbire. Trebuie calculate alături de mese, cu aportul lor caloric.

8. Nu le conservați corespunzător

Cum spuneam, cel mai indicat este să mâncați fructele și legumele crude și proaspete. Dacă totuși trebuie să le mai țineți, mai bine băgați-le la congelator. Își vor păstra mai bine vitaminele, în special vitamina C. Oricum, nu le țineți la temperatura camerei. Mai bine le puneți în pungi, în frigider. Dar nu mai mult de 2-3 zile.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.