5 trucuri ca să mănânci mai dietetic și sănătos fără efort

Înțeleg foarte bine că trăitul într-o anumită disciplină nu este pentru oricine iar viața este compusă din mici plăceri, altfel degeaba o trăiești dacă te concentrezi doar la ce trebuie sau este corect să faci. Doar că nu sunt de acord nici cu extremele, fiindcă echilibrul este cel care dă cu adevărat frumusețe vieții în sensul că te poți bucura de mici plăceri dar, dacă ai depășit vârsta teribilismului adolescentin, maturitatea îți spune că poți păstra o măsură în toate, pentru a te bucura de o viață de calitate și la vârste mai înaintate. Tinerețea nu durează o veșnicie.

Vreau, însă, să vă arăt că există căi de a îmbina măsura cu plăcerile vieții, unele care implică un minimum de efort. De exemplu, iată 5 trucuri prin care te poți asigura că mănânci cât de cât sănătos și nu te îngrași, fără a ține regimuri drastice sau a avea o disciplină cazonă și fără să te concentrezi prea tare, chiar și atunci când nu ai timp:

sursa: rebeldietitian.us

1. Alege mereu făina integrală

Când n-ai timp și ți-e foame, cel mai simplu și la îndemână este să iei repede niște biscuiți sau ceva asemănător. N-o să încep cu teorii că mai bine mănânci 3 frunze de salată dar nu e un efort colosal să alegi acele produse care au ingrediente mai sănătoase, cum ar fi făina integrală în loc de cea albă. Nici nu realizați ce diferență colosală este pentru organism.

Făina albă are încărcătură glicemică uriașă plus că, prin procesarea excesivă, este golită de nutrienți. Fără vitamine și minerale dar bombardat cu tone de zahăr, organismul nu face decât să meargă în stare de avarie. Cât timp credeți că poate funcționa așa fără repercusiuni?

2. Alegeți produsele cu înlocuitori sănătoși pentru zahăr

Despre cât de dăunător este zahărul pentru sănătate dar și îndulcitorii arfificiali și care sunt înlocuitorii sănătoși am vorbit pe larg AICI. Acum să vorbim despre soluțiile simple și la îndemână. Prima: folosirea zahărului brut în loc de cel rafinat sau a mierii, cu amendamentul că nu trebuie pusă în băuturile fierbinți fiindcă la peste 40 de grade Celsius devine toxică. Adică le lăsați să se răcească puțin.

Apoi, când îți este poftă de o prăjitură, cumpără una din categoria celor raw-vegan. Acest gen de cofetărie folosește fructe foarte dulci, gen curmale, pentru a îndulci produsele. De asemenea, există și produse de cofetărie cu coacere care sunt făcute din ingrediente sănătoase. Acum se găsesc peste tot, inclusiv la supermarket. E adevărat că sunt puțin mai scumpe dar n-o să faci economie tocmai de la lucrurile pe care le bagi în corpul tău!

3. Mănâncă un singur fel de mâncare la o masă

În loc să mănânci rar și mult, mai bine puțin și des. Nu implică să suferi de foame, nemâncând pe fond de foame avansată nu te vei îndopa deci, fără să-ți dai seama, vei mânca fix atât cât are nevoie organismul, nu de disperare. Plus, poate cel mai important aspect, vei evita combinațiile alimentare care îngrașă și sunt nocive pentru sănătate iar organismului îi va fi mult mai ușor să digere.

Dacă vrei să știi care sunt combinațiile alimentare bune și proaste, le găsești AICI într-un tabel împreună cu toate explicațiile. Poți încerca ușor, ușor să le aplici. Primul pas și cel mai simplu e să mănânci un singur fel de mâncare la o masă și la distanță de minimum 2 ore una față de alta.

4. Bea apă constant, pe tot parcursul zilei

Obișnuiește-te să bei apă, un lucru simplu dar pe care multă lume nu îl face nerealizând cât de important este pentru organism. Un pahar de apă dimineața, la trezire, face minuni apoi câte puțină, constant, pe tot parcursul zilei. Nu e un efort imens să ai în permanență cu tine o sticlă sau un pahar cu apă. Mai toate instituțiile au acum aparate de tip Fântâna.

Acest obicei va avea un dublu efect extraordinar pentru organism: o dată fiindcă hidratarea este baza sănătății și a funcționării fiecărei celule a corpului uman, apoi fiindcă te va ajuta să mănânci mai puțin.

5. Evită alimentele excesiv de bogate în grăsimi nesănătoase

Prăjelile și excesul de grăsimi nesănătoase reprezintă principalul factor declanșator pentru bolile cardio-vasculare, cele care, statistic vorbind, cauzează cele mai multe decese, la ora actuală, la nivel mondial. Iar, în afară de deces, duc la complicații majore de sănătate, creșterea riscurilor în caz de operații etc. Așadar, pe scurt, atenție la carnea foarte grasă, patiseria și produsele procesate de proastă calitate sau cele de tip fast food. Mai amănunțit, despre grăsimile bune și proaste puteți citi AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.