Alimentul-minune pentru sănătate și siluetă, dacă îl mănânci corect

Unele alimente sunt adevărate minuni de la Dumnezeu, pline de nutrienți care îți ajută corpul să lupte cu diversele atacuri, să fie mai performant și să-și mențină tinerețea mai mult timp. Cu o nutriție deșteaptă, practic nici nu trebuie să-ți mai bați capul că te îngrași și ai mai puține șanse să te îmbolnăvești. Important este să știi ce să mănânci dar și CUM să o faci.

sursa: pinterest.com

Azi voi vorbi despre portocalele, pentru că sunt foarte bune pentru sistemul imunitar, încetinesc procesul de îmbătrânire și fac pielea mai frumoasă, asta ca să dau doar câteva exemple.

De ce e bine să mâncați portocale

1. Încetinesc procesele de îmbătrânire

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, îmbătrânirea fiind rezultatul proceselor de oxidare din organism dar și pentru că stimulează pielea să genereze colagen, cel responsabil pentru elasticitatea acesteia.

2. Sunt foarte bogate în nutrienți

O singură portocală îți asigură toată cantitatea de vitamina C pe care ar trebui să i-o asiguri organismului, dar și vitamina A și B6, calciu, potasiu, magneziu, seleniu și fosfor.

3. Întărește imunitatea

Datorită acestui complex de nutrienți dar, în special, a conținutului ridicat de vitamina C. Știți deja de când erați mici că, iarna, mai ales dacă erați răciți, doctorul vă prescria și o cură cu vitamina C.

4. Efecte benefice asupra sistemului cardio-vascular

Reglează tensiunea arterială, în sensul că o scade, prin neutralizarea consumului excesiv de sare, reduce colesterolul, iar potasiul, vitamina C și colina din portocale ajută la menținerea sănătății inimii.

5. Ajută la menținerea acuității vizuale

Iar de asta sunt responsabili antioxidanții puternici pe care îi conțin portocalele, precum colina, zeaxantina şi carotenoizii.

6. Stimulează digestia

Și asta pentru că sunt o sursă excelentă de fibre care favorizează tranzitul intestinal. Așadar sunt bune și dacă vreți să slăbiți, cu același amendament ca în cazul tuturor fructelor: să le mâncați în prima parte a zilei, fără să le amestecați cu alte alimente și la distanță de 2 ore de orice altă masă. Trebuie însă consumate cu moderație fiindcă au o cantitate mare de fructoză.

7. Înfrumusețează pielea

O dată prin stimularea producției de colagen, cremele pe bază de acid citric, pe care portocalele îl conțin din plin, hidratează pielea în profunzime, reduc inflamațiile iar vitamina A ajută la combaterea acneei.

Cum trebuie consumate portocalele

1. Dacă vreți să slăbiți

Așa cum spuneam și mai sus, cu moderație fiindcă au o cantitate mare de fructoză. Dimineața sau în prima parte a zilei, împreună doar cu alte fructe. Pot înlocui micul dejun sau să fie una dintre gustări, la 2 ore distanță de orice altă masă.

Indicat e să mâncați fructele ca atare nu sub formă de suc. O dată pentru că, prin stoarcere sau prin presare, se pierd o parte din calitățile nutritive. Pe de altă parte, aportul de calorii este mult mai mare dacă beți un pahar de suc de portocale decât dacă mâncați o portocală, asta pentru că e nevoie de mai multe fructe pentru a scoate sucul respectiv. E matematică simplă, până la urmă.

2. Cu atenție dacă aveți diabet

Este adevărat că portocalele reglează nivelul de zahăr din sânge și că ajută la combaterea proceselor inflamatorii, cele responsabile cu dezvoltarea rezistenței la insulină, dar, așa cum spuneam și mai sus, au multă fructoză deci diabeticii trebuie să le mănânce cu grijă.

3. Contraindicații

Cei care suferă de boli renale și care urmează anumite tratamente pentru boli de inimă ce sunt incompatibile cu valoarea ridicată a potasiului din portocale trebuie să fie foarte atenți la citrice, în general. De asemenea, sunt contraindicate în cazul unei acidități crescute a stomacului sau dacă aveți reflux gastroesofagian.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.