Fotomodelele beau apă plată cu lămâie și mănâncă salată. Este deja un clișeu și poate aveți senzația că este o rețetă sigură pentru o siluetă frumoasă. Greșit. În foarte multe cazuri, o salată poate să îngrașe mai mult decât o friptură de porc. Și asta pentru că s-au împământenit multe obiceiuri culinare foarte greșite care transformă până și cele mai inofensive feluri de mâncare în bombe calorice.
Uitându-mă în meniurile multor restaurante am constatat că mai toate salatele servite îngrașă. Dar nu voi vorbi doar despre salate. Voi încerca să conturez mai multe obiceiuri de gătit care fac diverse feluri de mâncare să îngrașe. Iar explicația stă în lipsa de măsură și amestecarea haotică de alimente. Așadar iată
5 greșeli comune în gătitul alimentelor
1. Adăugarea de sosuri
Este o adevărată modă adăugarea de sosuri de brânză, maioneză sau, mai rău, de ketchup din comerț la salate sau carne. Acestea sunt adevărate bombe calorice și de grăsimi iar cele din comerț mai conțin și mulți conservanți. Plus că, dacă mai vin și peste carne sau alt fel de proteină, avem o altă combinație proastă, pe care o voi detalia la punctul 5.
2. Crutoane la supele, ciorbele și salatele care conțin și proteine
Aici intervine deja celebra problemă a amestecării carbohidraților cu proteinele, combinație care îngrașă. În plus, crutoanele, ca orice alt produs deshidratat, conțin o cantitate mai mare de calorii în același volum decât forma nedeshidratată. Desigur pentru că, prin deshidratare, aportul caloric se păstrează dar alimentul pierde din volum. Așa că vom mânca o cantitate mai mare.
Deci nu adăugați crutoane la decât la ciorbe, supe sau salate care conțin exclusiv legume. În niciun caz carne sau pește. De preferat, nici dacă au ouă sau brânză.
3. Atenție la cantitatea de nuci și semințe
E o nouă modă să adaugi la diverse mâncăruri semințe sau nuci. Obiceiul este, în principiu, unul foarte bun pentru că acestea sunt foarte sănătoase. Problema este că au extrem de multe calorii, în jur de 700 la 100 de grame, deci trebuie să aveți mare grijă la cantitate.
4. Amestecarea mai multor feluri de amidonoase
Adică fasole, linte, cartofi, orez, produse făinoase. Amidonoasele nu e bine să fie combinate între ele și nici cu proteine. Doar cu legume.
5. Amestecarea mai multor feluri de proteine
Amestecarea mai multor feluri de proteine va îngreuna digestia, în condițiile în care proteinele oricum sunt mai greu descompuse de organism. Consumarea lor va duce la o intensificare a metabolismului însă nu trebuie amestecate fiindcă sunt digerate de enzime diferite, la viteze diferite și în moduri diferite.
În special asocierea lactate-carne este foarte proastă din cauza cazeinei din lapte care va forma practic un înveliș în jurul cărnii, făcând-o greu de digerat. Explicația îi aparține profesorului Gheorghe Mencinicopschi, specialistul în nutriție în care eu am cea mai mare încredere.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.