Am mai spus-o și o repet: corpul nostru are nevoie de toate elementele: lipide, proteine, carbohidrați. Sunt adepta unei diete complete și echilibrate. Important este să faci alegerile potrivite.
1. Grăsimile
Grăsimile sunt, în general, cele mai urâte și primele pe care toată lumea are tendința de a le elimina din dietă ceea ce este foarte rău. De ce? Pentru că ele au un rol esențial în organism. Anatomic vorbind, creierul nostru este alcătuit în proporție de 60% din grăsimi. Profesorul Mencinicopschi spune că o dietă compet lipsită de grăsimi este periculoasă dar că acestea nu trebuie să depășească 30% din aportul caloric zilnic și, evident, sursa lor e foarte importantă. Cele bune, n-o să credeți, chiar ajută la eliminarea grăsimii rezistente din jurul taliei și a celulitei.
Lista surselor sănătoase de grăsimi
- avocado
- ulei de măsline
- somon
- fructe de mare
- migdale
- unt de arahide
- unt de migdale
- ulei de cocos
- semințe de cânepă și chia
- semințe de in și pin
2. Carbohidrații
Carbohidrații vin puternic din urmă fiind considerați inamici ai siluetei. Și în acest caz, însă, există carbohidrați buni și carbohidrați răi dar cu siguranță aveți nevoie de ei în alimentația voastră. Pentru că reprezintă principala sursă de energie pentru organism.
Cei răi sunt cei simpli, adică zahăr rafinat. Fiind molecule mici, sunt foarte rapid metabolizați de organism iar energia se eliberează foarte rapid. Și se epuizează la fel de repede. Plus că vor genera imediat nevoia de și mai mult dulce.
Cei buni sunt carbohidrații complecși. Moleculele sunt mai mari deci și organismul pe procesează mai greu iar energia se eliberează treptat. Pe lângă faptul că vei avea energie mai mult timp pentru activitățile tale, tot doctor Menci ne spune că se evită, astfel, șocurile insulinice și variațiile glicemice bruște.
Lista surselor sănătoase de carbohidrați
- năut (și sub formă de humus)
- orez brun sau basmati
- paste integrale
- pâine/lipie/cereale integrale
- hrișcă
- cartofi noi/dulci (nu prăjiți :))
- fasole
- fulgi de ovăz
- mere
- fructe de pădure
3. Proteinele
Iar despre proteine, în special, v-am spus că sunt aliați de nădejde atât în cura de slăbire cât și pentru sculptarea unui corp frumos, prin mișcare. Pe scurt, organismul depune un efort mai mare pentru a descompune proteinele.
Aici problema e alta: ideea că poți obține proteinele și din sursă vegetală iar moda este renunțarea la carne. Tot profesorul Mencinicopschi mi-a explicat, iar eu am încredere deplină în dumnealui, că cea mai bună dietă pentru om este cea omnivoră. De aceea nu e bine să elimini niciun element.
Tot dumnealui spune că proteina din carne este foarte sănătoasă dar cea din produsele procesate industrial este periculoasă. Plus că tot carnea, cea mâncată cu zgârciuri, este o sursă importantă de colagen, esențial pentru sănătatea articulațiilor. De asemenea, carnea roșie, mâncată cu măsură, are un rol esențial în procesul producerii globulelor roșii.
Lista surselor sănătoase de proteine
- curcan
- pui
- ton
- sardine
- carne roșie slabă
- ouă
- iaurt grecesc
- brânză degresată
- urdă
- pătrunjel
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.