Un abdomen plat nu doar că arată superb la plajă dar este și un semn de sănătate și că mănânci cum și ce trebuie. Am mai spus și explicat, grăsimea din jurul taliei înseamnă că ai grăsime și în jurul organelor ceea ce este foarte rău pentru funcționarea lor, adică pentru sănătatea ta. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu ești supraponderal(ă), dacă ai grăsime colăcei în jurul taliei înseamnă că trebuie să slăbești.
Trebuie să mai știi că pătrățelele pe abdomen, celebrele 6 sau 8 pack, nu se obțin doar făcând abdomene, cel puțin nu în cazul femeilor și chiar și pentru bărbați este foarte complicat. Aspectul abdomenului depinde major de ceea ce mănânci dar și de alți factori. Am încercat să-i rezum în 10 puncte, un fel de decalog:
1. Fără prăjeli
Prăjelile n-au ce căuta în viața ta dacă-ți dorești un abdomen demn de un model de fitness. Și asta pentru că până și cea mai sănătoasă și dietetică mâncare, prin prăjire, mai ales în uleiuri nepotrivite, se îmbogățește în grăsimi nesănătoase și își mărește exponențial numărul de calorii.
De exemplu, un cartof fiert sau copt, apoi răcit, este ideal în cura de slăbire, pentru că are în jur de 80 de kcal la 100 de grame, și te mai și ajută la creșterea masei musculare. Prăjit, același cartof ajunge la 400 de kcal/100 g, nu mai crește masa musculară ci stratul de șuncă, prin aportul de grăsimi proaste.
2. Micul dejun e sfânt
Este cea mai importantă masă a zilei și trebuie să fie și cea mai bogată pentru că este esențial să-i dai organismului combustibil în acea parte a zilei în care este cel mai activ.
Înfometarea este cea mai mare greșeală pentru că va duce la încetinirea proceselor metabolice și formarea de depozite de grăsime, fiindcă organismul va reacționa la atacul la care este supus și-și va face provizii plus că energia de care are nevoie și-o va lua prin arderea masei musculare, tocmai cea care consumă, de altfel, mai multe calorii. Așa ajungi să fii slăbănog(oagă) cu burtă și cu numeroase dezechilibre.
3. Program regulat de mese
Adică 3 mese principale și 2 gustări, micul dejun fiind cea mai bogată dintre ele. Îți va regla metabolismul, vei mânca fix atunci când organismul este la activitatea maximă, deci nu te vei îngrășa, și, per total, neînfulecând pe bază de foame de lup, vei mânca fix atât cât ai nevoie, nu mai mult.
4. Fără fast food, ronțănele, băuturi carbogazoase și alcool
Adică fără calorii goale și grăsimi nesănătoase. Decât să mănânci de dragul de a mânca, mai bine faci ceva constructiv pentru corpul tău. Adică să-i asiguri nutrienții de care are nevoie. Ceea ce mâncarea de tip fast food, biscuiții, chipsurile, covrigeii și alte prostii nu fac.
5. Taie din dulciuri
Produsele de cofetărie, patiserie, bombonele, în general bombele de zahăr rafinat, nu fac decât să te îngrașe, satisfacția este de scurtă durată și-ți vor provoca și dependență. Am explicat în articolul de AICI mecanismele, efectele nocive ale zahărului rafinat și ale înlocuitorilor nesănătoși și am dat inclusiv exemple de înlocuitori buni.
6. Atenție la sare
Nu sunt adepta exceselor, adică nu spun să eliminați sarea din alimentație, doar că măsura este esențială în toate. Și calitatea, de asemenea. Aportul zilnic de sare pentru un adult trebuie să fie de circa 5-6 grame, aici referindu-mă la toată cantitatea, adică și ce iei din alimente, nu doar sare la propriu. Așadar trebuie să fii atent(ă) la etichete. Aportul exagerat duce la dezechilibre, în special circulatorii, dar și eliminarea completă de asemenea.
Este important și ce fel de sare mănânci. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune că sarea rafinată este, practic, clorură de sodiu, pe când sarea marină, cea pe care o și recomandă, mai conține și multe alte micro și macro elemente, cum ar fi magneziu, potasiu și iod natural. Sarea rafinată nu a fost lăsată de Dumnezeu pe planetă deci nici oamenii nu au mâncat-o dintotdeauna.
7. Îmbogățește-ți dieta cu fibre și proteine
Fibrele favorizează digestia iar proteinele intensifică procesele metabolice și sunt esențiale pentru creșterea masei musculare. Așadar vor veni să completeze și să intensifice rezultatele antrenamentelor tale.
8. Hidratează-te
Absolut de fiecare dată spun că hidratarea este esențială pentru organism în primul rând pentru că fiecare celulă are nevoie de apă ca să funcționeze optim.
9. Odihnește-te
Odihna este și ea foarte importantă în primul rând pentru că organismul are nevoie de regenerare. Dacă nu va funcționa la parametrii optimi, va intra în regim de avarie, își va încetini procesele și se va apuca să-și facă provizii sub formă de depozite de grăsimi. Ați ghicit! Fix acolo unde nu vă doriți adică pe abdomen.
De 6-8 ore de odihnă are nevoie un adult, de preferat între orele 22 și 6 dimineața.
10. Fă exerciții cardio și exerciții specifice
Și, desigur, pentru definirea frumoasă a mușchilor abdominali este nevoie de muncă. Adică de exerciții specifice. Iată o serie de exemple:
și altele
Toate foarte eficiente dar nu doar exercițiile specifice vor ajuta la definirea unui abdomen frumos. Trebuie să faceți și din cele de tip cardio. Sunt foarte importante. Urcatul scărilor în ritm alert, de exemplu, va face minuni pentru abdomen. Iată aici câteva exemple de exerciții cardio pe care le puteți face acasă, în sufragerie.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.