Am mai vorbit, în trecut, despre alimentele cu așa-zise calorii negative, adică acelea care au aport caloric mai mic decât cantitatea pe care o arde organismul pentru a le descompune. Desigur că acele alimente te ajută să slăbești.
Chiar și atunci când ții cură de slăbire, însă, este important să-i asiguri corpului cantitatea optimă de calorii deci nu sunt, în niciun caz, adepta dietelor hipocalorice. Slăbitul, din punctul meu de vedere, este ceva mai mult decât matematică simplă: bagă mai puțin decât consumi. Adică funcționează și varianta asta dar cu prețul reducerii masei musculare, al unui aspect fizic flasc și al unei stări generale proaste.
Există însă alimente bogate în calorii care contribuie, prin compușii lor, la arderea grăsimilor, intensificarea arderilor și la creșterea masei musculare. Pentru că ideea nu este să fim schilozi ci supli și tonifiați. Cel puțin asta este alegerea mea.
Iată, așadar, 5 exemple de alimente care acționează cum v-am spus:
1. Carnea slabă
Pui, curcan, carne roșieaceasta din urmă, însă, cu măsură, de 2 ori pe săptămână recomand eu. Proteinele sunt descompuse mai greu de organism care trebuie să depună un efort mai mare așadar și procesele metabolice vor primi un impuls suplimentar. În plus, sunt esențiale pentru creșterea masei musculare, adică ceea ce ne dorim: mai mulți mușchi, mai puțină grăsime. Desigur că nu prăjită.
2. Ouăle
Și ele surse excelente de proteine.
3. Urda
Am mai spus de nenumărate ori, urda este o adevărată minune printre lactate: conține foarte puțină cazeină, adică acel compus din lapte pe care organismul uman are probleme să-l digere, o cantitate acceptabilă de grăsimi dar mulți aminoacizi esențiali pentru creșterea masei musculare și intensificarea arderilor.
4. Cartofii
Cartofii sunt foarte vitregiți de curele de slăbire moderne și au o reputație proastă doar din cauza industriei fast food și a modurilor defectuoase de preparare din bucătăriile moderne. Preparați și combinați corect, cartofii, mai ales cei roșii, nu doar că nu îngrașă dar te ajută să slăbești.
De la profesorul Mencinicopschi am aflat că, prin fierbere sau coacere în coajă și apoi răcire, amidonul din cartofi se transformă în amidon rezistent care se comportă ca o fibră alimentară deci stimulează tranzitul intestinal.
Cartofii nu se prăjesc și nu se combină cu pâine, făinoase și carne. Ci doar cu legume, care pot fi fierte, gratinate sau sub formă de salată.
5. Migdalele
Sunt bombe calorice, au în jur de 575 de kcal la 100 de grame. Vin, însă, cu o cantitate mare de proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Adică stimulează tranzitul intestinal, intensifică arderile și ajută la creșterea masei musculare.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.