Mănâncă deștept fructele și legumele ca să nu îngrașe și să-și păstreze calitățile nutritive

Există o întreagă dezbatere legată mai ales de fructe și în special când vine vorba despre cura de slăbire. Fructele și legumele sunt surse nemaipomenite de vitamine și minerale dar nu trebuie mâncate oricum și oricând. În primul rând, trebuie mâncate în sezon, ca să nu fie pline de pesticide și de alte chimicale fiindcă atunci s-a dus naibii ideea de sănătate dar la fel de important este să le și cumpărați dintr-o sursă de încredere. Dacă nu cunoașteți una și le luați de la supermarket, alegeți-le pe cele de proveniență din țări UE. Legislația este mult mai drastică. Dar acum vine vara deci este sezonul ideal pentru ele.

Altfel, dacă în cazul legumelor nu există restricții, când vine vorba despre fructe este indicat să fie mâncate ca masă separată, la distanță de 2 ore de orice altă masă și de preferat în prima parte a zilei.

sursa: pinterest.com

Asta e partea generală. Profesorul Mencinicopschi, însă, vine și cu alte reguli extrem de interesante, pe care n-o să le prea aflați din altă parte. Iată-le:

1. Cel mai bine e să le mâncați crude

Așa au cel mai mare aport de vitamine. Dacă țineți neapărat să le preparați, atunci consumați-le fierte la abur (cu cât fierberea este mai îndelungată și în mai multă apă, cu atât își pierd mai mult vitaminele și mineralele) sau pe grătar. Nu coapte sau înăbușite, fiindcă gătirea la peste 40 de grade Celsius duce la pierderea vitaminelor, enzimelor și a proprietăților antioxidante. În niciun caz prăjite. Pe lângă faptul că dispar vitaminele, mineralele și antioxidanții, vor câștiga grăsimi și, în consecință, mai multe calorii.

De asemenea, fructele și legumele își pierd mare parte din vitamine și minerale prin deshidratare. La fel și cele confiate.

2. Compot și dulceață nu, zacuscă mai merge

Compotul și dulceața implică timp îndelungat de fierbere. Și am spus la punctul anterior ce se întâmplă. În plus, ambele preparate implică adaos mare de zahăr, ceea ce iar nu face bine organismului și mai și îngrașă, pe deasupra. Dacă țineți neapărat să le mâncați așa, mai reduceți cantitatea de zahăr.

Zacusca, pe de altă parte, cea făcută în casă deci fără conservanți, păstrează  o foarte mare parte din vitaminele și mineralele legumelor. Așa spune doctor Menci, iar eu îl cred. 🙂

3. Murate da, în oțet nu

Vă place acritura iarna. Și mie. Alegeți, însă, legumele murate: castraveți, varză, morcovi, pepeni.  Varza, mai ales, își păstrează foarte bine compușii antioxidanți, antiinflamatori, hepatoprotectori (adică cei care protejează ficatul) și fibrele care favorizează digestia.

Conservarea în oțet, pe de altă parte, duce la pierderea valoarii nutritive, în primul rând pentru că implică fierbere, iar despre asta am mai vorbit.

4. Nu le decojiți

Coaja multor fructe, cum ar fi mere, pere, piersici, conține de două ori mai multe vitamine și minerale decât pulpa. Logic, dacă n-o mâncați, nu beneficiați de ele. 🙂

5. Mai bine congelate decât ținute la frigider

Cum spuneam, cel mai indicat este să mâncați fructele și legumele crude și proaspete. Dacă totuși trebuie să le mai țineți, mai bine băgați-le la congelator. Își vor păstra mai bine vitaminele, în special vitamina C. Oricum, nu le țineți la temperatura camerei. Mai bine le puneți în pungi, în frigider. Dar nu mai mult de 2-3 zile. Da. 🙂 Cel mai bine e să le mâncați imediat ce le-ați cules din pom, nu să le luați de la supermarket. Dar presupun că la asta vă așteptați. 🙂

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.