Fiindcă problema dulciurilor e cea mai spinoasă când vine vorba de mâncat sănătos și fără să ne îngrășăm, am zis să vă dau din când în când exemple de dulciuri care să respecte toate criteriile despre care vorbesc de obicei, adică să evite făina albă, zahărul rafinat și combinațiile alimentare proaste. Fiindcă da, se poate.
Azi, o rețetă de tartă cu ciocolată, fără pic de zahăr rafinat sau făină, simplu de făcut și care nu necesită coacere. De asemenea, este bună și pentru cei cu intoleranță la gluten sau lactoză dar și pentru vegetarienii care nu se ating nici de ouă.
Ingrediente:
Pentru blat:
– 1 cană și ½ cu caju crud
– 3 banane
– 2 linguri cu zahăr de cocos
– 2 linguri cu pudră de cacao
– 1 vârf de sare de mare
Pentru crustă:
– 1 cană cu alune crude
– 6 curmale decojite
– 2 linguri cu fulgi de cocos
– 1 lingură cu ulei de cocos
– 1/8 linguriță sare de mare
Pentru topping:
– ¼ – ½ cană cu fulgi de cacao
Instrucțiuni de preparare:
Crusta:
– puneți toate ingredientele într-un blender și amestecați până se încheagă și capătă o textură lipicioasă. Puneți amestecul într-o formă rotundă pentru tort și distribuiți amestecul, apăsând ferm, pe fundul vasului. Puneți deoparte.
Blatul:
Înmuiați caju-ul în apă timp de 30-60 de minute. Puneți apoi toate ingredientele, inclusiv caju-ul înmuiat, în blender și amestecați la viteză mare până capătă o consistență cremoasă și netedă. Turnați compoziția peste crustă, în vas, având grijă să se împrăștie uniform. Presărați deasupra fulgii de cacao și băgați la congelator timp de 1-2 ore, până se întărește. Înainte de a o tăia, lăsați-o 5-10 minute la temperatura camerei, după ce ați scos-o din congelator. Trebuie păstrată la frigider sau congelator dacă nu o mâncați pe toată odată fiindcă se va înmuia.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.