Articolele despre mesele de sărbători, în general, se referă la excese, calorii cu tona, îndopat până la refuz, eventual ajuns la spital cu indigestii și alte probleme metabolice.
Ca să mai înveselim totuși atmosfera, fiindcă sărbătorile trebuie să fie prilej de bucurie nu de griji și sentimente de vinovăție, vă spun că unul dintre alimentele care se află în mod tradițional pe masa de Paște este o adevărată minune a naturii, inclus în rândul plantelor medicinale, având multiple beneficii pentru sănătate și care nici nu îngrașă, ca să ne ocupăm și de partea estetică a problemei. :))
Și, ca să nu mai prelungesc suspansul, este vorba despre ceapă verde. Merge excelent cu drobul, ouăle roșii, la friptură, în salată, cu brânză sau caș. Posibilitățile sunt extrem de variate.
Iată și de ce spun despre ea că este o adevărată minune a naturii, fără să exagerez prea tare. 🙂
1. Detoxifiază
Profesorul Mencinicopschi spune despre ceapă că este unul dintre cei mai puternici și eficienți detoxifianți. Are proprietăți antivirale antibacteriene, conține multe fibre și vitamina C.
2. Bună pentru cei alergici
Conține o cantitate însemnată de quercetină, un antioxidant foarte eficient, chiar mai puternic decât vitamina E. Multe studii arată că acest compus are efecte majore antiinflamatorii și ajută la reducerea histaminei și a altor surse de alergii și inflamații.
3. Reglează digestia
O dată, prin conținutul ridicat de fibre, despre a căror influență asupra digestiei am mai discutat. În plus, ceapa verde este inclusă în categoria probioticelor naturale care au proprietatea de a stimula producerea unor bacterii din intestin foarte importante pentru o digestie bună.
Adăugând faptul că nici nu se poate pune problema că ar îngrășa, ajungem la concluzia că ceapa este minunată în dietă în general și în cura de slăbire cu atât mai mult. Plus că este un remediu bun împotriva constipației și flatulenței.
4. Reglează nivelul de zahăr din organism
Fiind foarte recomandată de medici și nutriționiști diabeticilor datorită conținutului mare de crom care are proprietatea de a regla nivelul insulinei și de a crește toleranța la glucoză. Desigur că asta face din ceapă un aliment foarte indicat și benefic și pentru oamenii sănătoși, nu doar pentru diabetici.
5. Ajută la sănătatea sistemului cardio-vascular
Substanțele conținute de ceapă ajută la reglarea nivelului colesterolului, la scăderea tensiunii arteriale și la subțierea sângelui. În special sulfura de alil, adică sulf care, pe lângă faptul că-i dă mirosul neplăcut, este cunoscut pentru proprietatea sa de a regla colesterolul și a proteja vasele de sânge.
În plus, este o sursă importantă de flavonozi, antioxidanți puternici care contribuie la sănătatea sistemului cardio-vascular.
6. Proprietăți diuretice
Care ajută la combaterea retenției de apă și a bolilor renale, gen nisip la rinichi.
7. Protejează mușchii
Deci, în primul rând, este un remediu excelent mai ales când aveți febră musculară. Responsabilă este tot quercetina despre care am vorbit și mai sus, care combate vătămarea oxidativă a fibrei musculare.
8. Afrodisiac puternic
Nu știu cât vă ajută asta dacă ne gândim la ce miros are. :)) Ca să continuăm în aceeași notă, este unul dintre cei mai puternici afrodisiaci, imediat după usturoi. :)) Dacă vorbim despre ceapă uscată, pentru efecte maxime alegeți-o pe cea albă. :))
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.