Consumul uriaș de zahăr la care a ajuns populația în acest moment este și principalul motiv pentru care obezitatea a devenit o problemă foarte serioasă în lumea civilizată. Iar problema cu zahărul nu este numai că îngrașă dar mai stă la baza și a altor afecțiuni, despre care am vorbit pe larg AICI. De asemenea, în același articol, am spus și care sunt înlocuitorii sănătoși pentru acesta fiindcă nu, îndulcitorii sintetici nu sunt o soluție. Nu doar că sunt nesănătoși dar, contrar ideii larg răspândite, de fapt îngrașă. Aveți în aceeași postare explicația doctorului Mencinicopschi în care eu am încredere 100%.
Problema, însă, nu este doar cu zahărul rafinat pe care îl mâncați ca atare. Adică dacă spuneți, de mâine, că nu mai folosiți zahăr, nu înseamnă că ați și rezolvat pe deplin problema. Și asta pentru că este foarte probabil să îl consumați în alte forme, fără să vă dați seama. Tocmai de asta, iată
7 surse ascunse de zahăr
1. Băuturi răcoritoare, patiserie, dulciuri
Practic orice produs care are un gust dulce conține zahăr într-o formă sau alta. Nu spun că trebuie să renunțați de tot la el. Ci doar să-l consumați cu măsură sau să-l înlocuiți, așa cum am explicat în articolul spre care am dat link mai sus.
2. Cereale și făinoase, inclusiv integrale
Acestea sunt sursă de glucoză ceea ce este bine, este varianta cea mai bună de glucide. Trebuie, însă, să țineți cont de asta atunci când vreți să slăbiți. Dacă nu sunt integrale, atunci problema se complică fiindcă, în general, acestea au încărcătură glicemică foarte mare.
3. Produsele lactate cu arome
Iarăși, dacă au și cea mai mică tentă de dulce, înseamnă că au în conținut o formă de zahăr. Fără discuție. Așa că trebuie să citiți cu atenție etichetele.
4. Sosuri, dressinguri, condimente, în special cele din comerț
Fie că vorbim despre ketchup sau teriyaki, de exemplu. Și în cazul multor restaurante trebuie să luați în calcul acest factor.
5. Fructe proaspete sau confiate
Fructele conțin fructoză, deci tot glucide. Cele confiate, cu atât mai mult pentru că, prin deshidratare, le scade volumul dar cantitatea de fructoză și încărcătura calorică se păstrează, doar că veți ajunge să mâncați o cantitate mai mare. Desigur că fructele sunt o variantă sănătoasă dar și în cazul lor trebuie să țineți cont de asta dacă vreți să slăbiți.
6. Sirop de porumb sau maltodextrină
Este foarte des folosită în alimentele procesate iar problema este că are o încărcătură glicemică uriașă. Problema și mai mare e că aceste alimente nu vin și cu fibre, grăsimi sănătoase sau proteine care să încetinească absorbția zahărului în sânge ceea ce le face mult mai periculoase.
7. Alți înlocuitori
Ce mai întâlniți pe etichete și trebuie să vă atragă atenția: dextroză, maltoză, lactoză, sucroză, caramel, sirop de orez, dextrină, melasă.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.